Andra nyheter, Nyheter

Maldiverna bryter med Iran

Maldiverna bryter sina 40-åriga diplomatiska förbindelser med Iran, sade Maldiverna utrikesdepartementet i ett uttalande på tisdag.

Iranska regimens politik i Mellanöstern är skadliga för fred och säkerhet i regionen som är kopplat till önationen egen fred, stabilitet och säkerhet, sade uttalandet.

Det islamiska toppmötet i Turkiet förra månaden uppmanade Iranska regimen att föra en politik som bygger på principen om “god grannsämja, icke-inblandning i deras inre angelägenheter, respekt för deras oberoende och territoriella suveränitet, (och) att lösa oenigheterna med fredliga medel i enlighet med OIC (Organization of Islamic Cooperation) och FN:s antagande, sade uttalandet.

“Maldiverna uppmanar Iran att visa mer engagemang och konkreta resultat i genomförandet av rekommendationerna från OIC”.

Samarbetsorganisationen Islamiska konferensen (OIC) kritiserade Iran i kraftiga ordalag i sin slutdeklaration och anklagade regimen för ”fortsatt stöd av terrorism”. Slutdeklarationen anklagar även Teheran för inblandning i regionala staters inre angelägenheter däribland i Syrien och Jemen.

Fler länder, däribland Saudiarabien, Sudan, Bahrain, Somalia och Djibouti har tidigare brutit sina band med Iran i januari. Qatar kallade hem sin Iranambassadör och Förenade Arabemiraten nedgraderade sin diplomatiska närvaro. Även Jordanien kallade hem sin ambassadör från Iran i protest mot den iranska regimens inblandning i arabländerna angelägenheter.