Folkliga protester

Stor folklig protest i Mashhad mot regimens plundring av privata tillgångar

Över 1000 personer deltog i demonstrationer i Mashhad, en stad i nordöstra Iran, för att protestera mot regimen och dess statliga institutioner under torsdagen den 12 maj, enligt rapporter från Iran.

Demonstranterna var rasande över att deras privata tillgångar och egendomar hade stulits av institutioner uppbackade av landets religiösa etablissemang.

Folket samlades i centrala Mashhad och marscherade mot guvernörens kontor med krav att deras stulna tillgångar ska återlämnas. Det hölls liknande protester i andra delar av staden däribland stadsdelarna Ahmad Abad och Malak Abad.

Torsdagens demonstrationer ägde rum efter en tidigare uppmaning från de drabbade och trots att regimen hade placerat ut stort antal poliser från dess repressiva säkerhetsstyrkor på olika offentliga platser i staden i ett försök att förebygga och stoppa demonstrationerna.

Myndigheterna stängde också biografer och offentliga affärscentrum under dagen för att hindra folksamlingar och stoppa allmänheten från att ansluta sig till dessa demonstrationer.

När demonstranterna samlades utanför guvernörens kontor gick de repressiva polisstyrkorna till attack mot folkmassan med tårgas och pepparsprej för att skingra dem.

Dussintals personer, däribland flera som hade fått sina egendomar stulna av regimens institutioner, greps av säkerhetsstyrkorna och fördes till en okänd plats, enligt rapporter som kommit till FFFI.

En man, som enligt uppgifter hade förlorat alla sina tillgångar och egendomar, försökte tända eld på sig själv och sina barn i samband med protesten men stoppades efter att andra demonstranter ingrep.