Opinion

Kerrys underliga budskap om Iran till europeiska banker

Varför insisterar Washington att banker som mitt ska göra det som fortfarande är olagligt för amerikanska banker, undrar Stuart Levey, chefsjurist på brittiska banken HSBC Holdings, i ett debattinlägg i ansedda Wall Street Journal, den 12 maj.

Artikeln kommer i samband med ett möte mellan USA:s och Storbritanniens utrikesministrar och representanter för sju storbanker och brittiska bankföreningen i London samma dag för att uppmuntra europeiska banker att finansiera laglig handel med Iran efter att de kärnteknikrelaterade straffåtgärderna mot landet hävdes.

”Washington har varnat upprepade gånger för att Islamiska revolutionsgardet kontrollerar omfattande delar av den iranska ekonomin. Revolutionsgardet fortsätter att vara straffad av både USA och EU på grund av den centrala roll det spelar i Irans olagliga beteende. När USA, EU och FN hävde sanktionerna mot flera hundra iranska banker och företag, fanns det inga garantier för att beteendet hos dessa banker och företag hade förändrats”, skriver han i sitt debattinlägg.

”Detta kommer att innebära en utmaning för de europeiska bankerna”, tillägger Stuart Levey, som arbetade som statssekreterare för terrorism och finansiell underrättelse vid amerikanska finansdepartementet mellan 2004 och 2011.

Läs Stuart Leveys debattinlägg i WSJ, här …