Andra nyheter, Nyheter

Rohani prisar revolutionsgardet och Quds-styrkan

Iranska regimens president Hassan Rohani öste på tisdagen beröm över Qassem Soleimani, befälhavaren för regimens terrorgrupp revolutionsgardets Quds-styrka.

Rohani berömde terroristen Soleimani som en av flera hjältar från Kerman-provinsen och Iran under sitt tal i samband med regimens firande av Revolutionsgardets Dag i Soleimanis hemstad Kerman, i sydöstra Iran.

Rohani erkände att hans vänskap med Soleimani går tillbaka till 80-talets Iran-Irak-krig och tillade ”idag, om vi tittar på östra Iran, tvärs över hela Iran och tvärs över hela Afghanistan, Irak, Syrien, Libanon och Palestina bevittnar vi kännetecken för general Soleimanis mod och oräddhet.”

Enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars prisade Rohani regimens terrorstyrka Quds-styrkan och sade, ”förutom att upprätthålla säkerheten i östra delen av landet genom åren har [den Quds-styrkan] varit närvarande överallt där dess uppoffringar och mod har behövts.”

Quds-styrkan är revolutionsgardets extraterritoriella styrka med ansvar att genomföra terrorattacker utanför landets gränser och exportera islamisk fundamentalism. Det är idag djupt inblandad i regimens destruktiva interventioner i Syrien och i Irak och har spelat en central roll i flera av Teherans terrorattacker över hela världen, däribland 1996 års bombning av Khobar Towers i Saudiarabien och 1994 års bombning av ett judiskt kulturcentrum i Argentina.

Rohani prisade även revolutionsgardet för dess roll i att säkra prästerskapets grepp om makten och i att garantera regimens inblandning i regionen.

”Revolutionsgardet har alltid varit en föregångare för att lösa kriser i landet. Idag är revolutionsgardet inte bara ansvarig för landets säkerhet utan även för säkerheten i de länderna som behöver Irans hjälp och det närvarar modigt i alla dessa scener”, sade Rohani.

Han tillade, ”revolutionsgardet är en föregångare när det gäller att offra för och försvara de heliga helgedomarna i Irak och i Syrien samt de förtryckta befolkningarna i Palestina, Libanon och andra länder som söker stöd från Iran. Vi hoppas att revolutionsgardet och de segrande Basij-styrkorna ska lyckas i alla strider och försvarsfronter.”

Rohanis kommentarer bekräftar återigen att han är en regiminsider och ingen ”moderat reformvänlig president”. Hans tal i Kerman visar tydligt att han inte har några planer på att minska revolutionsgardets makt över Irans ekonomi eller stävja dess roll i att kväsa folkliga protester.