Andra nyheter, Nyheter

Amnesty kräver Iran att stoppa avrättningen av tonåring

Iranska myndigheter måste stoppa söndagens planerade avrättning av en tonåring som var bara 15 år gammal när han arresterades, säger Amnesty International.

Alireza Tajiki, nu 19 år, dömdes till döden i april 2013 av en brottmålsdomstol i Fars-provinsen i södra Iran.

Tajiki är dömd för mord och våldtäkt i första hand baserade på bekännelser som tvingats fram genom påtryckningar och tortyr. Avrättningen ska äga rum på söndagen den 15 maj i Shirazs Adel Abad fängelse i Fars-provinsen.

Antalet avrättningar har ökat markant sedan Hassan Rohani tillträdde som president. Iranska fångar döms rutinmässigt till dödsstraff efter orättvisa rättegångar och trots anklagelser om användning av tortyr för att tvinga fram ”erkännanden”.

läs Amnesty rapport…