Andra nyheter

Iran varnar USA inför krigsövningar i Persiska viken

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei varnade USA för att bevara en militär närvaro i Persiska viken, enligt iranska regimens och internationella medier.

Khamenei utfärdade varningen i ett tal till en grupp lärare på måndagen och tillade att amerikanska militärövningar i regionen var ett bevis på USA:s arrogans.

Han gick till hård attack mot USA:s militära närvaro i Persiska viken och krävde att USA ska dra tillbaka sina styrkor ”till Grisbukten”. Detta med betoning på ordet ”gris” som i islam anses var ”ett smutsigt djur” och som används i förolämpande syfte i flera muslimska länder.

Khamenei lovade samtidigt att ”den Islamiska republiken” kommer att fortsätta hålla en rad krigsövningar i området, trots varningar från omvärlden.

”Persiska viken är den iranska nationens hem … Persiska viken och en stor del av Omanviken tillhör denna mäktig nation”, sade han.

”Därför bör vi finnas i regionen, hålla krisövningar och visa vår makt … det är amerikanerna som måste säga varför de har kommit hit från den sidan av jorden och varför de håller övningar här. Vad gör ni här? Gå tillbaka till Grisbukten. Gå och hålla övningar där. Vad gör ni i Persiska viken? Persiska viken är vårt hem”, tillade Khamenei.

Han tillade vidare att Iran har det militära kunnandet för att utrota de amerikanska styrkorna från regionen och att Iran måste reagera på upplevda provokationer med militära insatser.

”De överdrivna kraven från makterna bör bemötas på detta sätt”, citerades han med att säga i regimens statliga medier.

”Idag gräver fienderna större sten än de kan bära; till exempel att de planerar för att stoppa Irans militära krigsövningar i Persiska viken, vilken dum kommentar”, sade Khamenei med hänvisning till en rad planterade krigsövningar från revolutionsgardet.