Andra nyheter, Nyheter

Kvinnlig ledamot i Iran förlorar sin plats efter handskakning med man

En nyvald kvinnlig ledamot i Iran kommer att uteslutas från parlamentet och förlora sin plats efter anklagelser om att hon ska ha skakat hand med en obesläktad man under en utlandsresa, det rapporterar brittiska Guardian på fredagen.

Minoo Khaleghi har förnekat anklagelserna om handskakning. Enligt prästerskapets ”islamiska lagar” är det olagligt för män och kvinnor i Iran att skaka hand med en obesläktad person från det motsatta könet.

Khaleghi, valdes in som en ny ledamot till prästerskapets parlament (Majlis) i februari i år. Hon är från den så kallade ”reformistiska” listan och representerar valkretsen Esfehan

Lokala rapporter skriver att Khaleghis konkurrenter i Esfahan kan ha fått tag på fotografier som påstås visa en kvinna som skakar hand med en obesläktad man tydligen under en resa till Kina. Det finns också lokala rapporter om att kvinnan på bilderna inte bär den obligatoriska slöjan, rapporterar Guardian men påpekar att det är oklart om fotografierna är äkta.

Minoo Khaleghis kandidatur hade först godkänts av väktarrådet, ett råd som utses av högsta andlige ledare Khamenei och som har ansvar att granska alla kandidater som ställer upp i allmänna omröstningar i Iran.

Men väktarrådet har nu ändrat sig och ogiltigförklarat hennes röster utan att ge en förklaring. Detta trots att både regimens valförrättare och inrikesdepartement har godkändes resultaten från Esfahan och fann ingen större skillnad i räkningsprocessen, rapporterar Guardian.

Kritiker bland dem den frispråkiga ledamoten Ali Motahari, som i årets parlamentsval ställde upp med de så kallade reformisterna, har varnat för att diskvalificering av en kandidat som först godkänts och sedan valts in skapar ett farligt prejudikat.

Motahari sade i ett brev till väktarrådets ordförande, prästmannen Jannati, på fredagen att inrikesministern bör ställas inför riksrätt om Khaleghi stoppas från att ta sin plats i Majlis. Motahari tillade att det var upp till parlamentet, och inte väktarrådet, att godkänna en ledamot när de har valts in.

”Majlis bör ställa inrikesministern inför riksrätt för att inte ha försvarat nationens rättigheter och gett efter för en olaglig handling som hotar den Islamiska republikens ära [om hon inte ackrediteras av ministeriet]”, skrev han i sitt brev eftersom regimens inrikesdepartement har tidigare lagt skulden på väktarrådet.

”Det kommer att bli svårt att bevisa om hon har skakat hand med en man utomlands och dessutom är det inte fel att skaka hand med en obesläktad man om man har på sig handskar”, sade Motahari till regimens nyhetsbyrå ISNA, i vad som verkar var ett försvar av regimens medeltida lagar.

Det har förekommit motstridiga uttalanden om Khaleghis plats ska tillsättas, rapporterar Guardian. Regimens inrikesdepartement har sagt att personen med det näst högsta antal röster skall få ta hennes plats medan andra tjänstemän för regimen har sagt att resultatet kommer att fastställas i en andra valomgång.