Andra nyheter, Ekonomi, Nyheter

Första ryska luftvärnssystemet S-300 leverad till Iran

Ryssland har levererat den första delen av ett avancerat missilförsvarssystem S-300 till Iran, rapporterar iranska medier på måndagen.

Länderna undertecknade ett avtal värt 800 miljoner dollar (6.5 miljarder kronor) i 2007 där Ryssland förbinder sig att förse Iran med minst fem luftvärnsrobotsystem av modellen S-300. Leveransen var dock försenad vid upprepade tillfällen på grund av att FN:s säkerhetsråd antog resolutionen 1929 om ökade sanktioner mot Iran i juni 2014.

Den ryska presidenten Vladimir Putin lyfte det självpåtagna beslutet att stoppa leverans av luftvärnsrobotsystemet till Iran i april 2015 i samband med förhandlingarna om ett slutgiltigt kärnteknikavtal mellan Teheran och världens sex stormakter.