Andra nyheter, Avrättningar, Nyheter

Iran avrättar 36-årig man trots uppmaningar från MR-organ

Iranska regimens så kallade rättsväsende avrättade Rashid Kouhi på lördagen trots vädjan från Amnesty International och andra människorättsorganisationer om att stoppa dödsdomen.

Kouhi, 36, avrättades enligt FFFI:s källor tidigt på lördagen i Rashts Lakan fängelse i provinsen Gilan, norra Iran.

FFFI rapporterade igår om Kouhis öde och om att regimens så kallade rättsväsende hade nekat honom rätt att överklaga sitt dödsstraff i strid mot sina egna lagar.

FFFI uppmärksammade även Amnestys uppmaning till iranska myndigheter om att stoppa denna avrättning.

Rashid Kouhi hade inte tillgång till en advokat under förhör och träffade en advokat utsedd av staten för första gången under rättegången, skrev Amnesty i sin uppmaning igår.

Amnesty kritiserade dessutom domstolens dom efter att ha granskat papperna och sade att ”[domen] är mindre än en sida lång och innehåller inte tillräcklig med motivering.”

Iranska regimen fortsätter dock att ignorera uppmaningar från människorättsorganisationer och FN:s människorättsexperter, i synnerhet från FN:s särskilde rapportör för Iran, som krävt att regimen stoppar avrättning av ungdomsbrottslingar och personer dömda för narkotikarelaterade brott eftersom dessa dödsstraff strider mot internationella lagar.

Trots detta planerar regimens så kallade rättsväsende att avrätta Amanj Veisee för ett brott han ska ha begått när han var 15 år, enligt Rebecca Carr, ledamot för Barns nätverket för mänskliga rättigheter.

”Under hans rättegång i december dömdes ungdomsbrottslingen Amanj Veisee till döden för mordet på sin kusin trots att en officiell rättslig rapport slog fast att han inte hade uppnått mental tillväxt och mognad vid tidpunkten för brottet”, skrev Carr för Amnesty Internationals brittiska enhet på lördagen.

Amanj dömdes ursprungligen till döden i 2008, efter att ha knivhuggit sin kusin under ett slagsmål. Han var bara 15 år vid tiden för brottet och har hela tiden hävdat att han inte hade för avsikt att döda sin kusin.