Mänskliga Rättigheter

Amnesty: iransk man inför avrättning nekas rätten att överklaga

”Den planerade avrättningen av en 36-årig man, Rashid Kouhi, dömd för narkotikabrott under lördagen, den nionde april, visar iranska myndigheternas totalt förakt för rätten till liv”, skriver Amnesty på sin hemsida på fredagen.

Beslutet att verkställa Kouhis dödsstraff visar även myndigheternas ”beslutsamhet att fortsätta med en häpnadsväckande våg av avrättningar där närmare 1000 personer har fått möta döden under förra året”, säger Amnesty.

Rashid Kouhis familj fick ett samtal från regimens fängelsemyndigheter igår som informerade dem om att de skulle ta sig till Rashts Lakan fängelse i Gilan (en provins i norra Iran) för ett sista möte med honom under fredagen före hans avrättning.

”Den förestående avrättningen av Rashid Kouhi dagar efter att Amnesty Internationals årliga rapport om dödsstraffet i världen avslöjade Iran som världens näst främsta bödel i 2015, belyser myndigheternas beslutsamhet att behålla sin skrämmande avrättningstakt”, säger Said Boumedouha, Amnestys biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika.

”De iranska myndigheterna måste stoppa avrättningen av Rashid Kouhi omedelbart”, krävde Boumedouha under fredagen och tillade ”Användning av dödsstraff för narkotikarelaterade brott är en uppenbar kränkning av internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter.”

”De iranska myndigheterna måste vidta åtgärder för att avskaffa detta ytterst grymma och omänskliga straff istället för att öka deras skenande våg av avrättningar”, tillade Boumedouha vidare.

Rashid Kouhi greps vid en kontroll i Rudbar, Gilan den 24 augusti 2011. Tjänstemännen som stoppade honom genomförde en sökning av hans väska och fann 800 gram metamfetamin. Han var en student vid denna tidpunkt och ställdes inför rätta. Revolutionsdomstolen i Roudbar dömde till döden i februari 2012 efter en grovt orättvis rättegång, skriver Amnesty på sin hemsida.

Rashid Kouhi hade inte tillgång till en advokat under förhör och träffade en advokat utsedd av staten för första gången under rättegången, skriver Amnesty och tillägger att ”han hölls i Roudbar i två år innan myndigheterna flyttade honom till Lakan fängelset i Rasht.”

Amnesty kritiserade även domstolens dom efter att ha granskat papperna och sade att ”[domen] är mindre än en sida lång och innehåller inte tillräcklig med motivering.”

Men iranska regimens så kallade rättsväsende har nekat Rashid Kouhi rätt att överklaga sin dödsdom i strid mot regimens egna lagar.