Andra nyheter, Nyheter

Flygvärdinnor vid AirFrance protesterar mot slöjkrav på flygningar till Teheran

Ett antal kvinnliga kabinpersonal vid den franska flygjätten AirFrance motsätter sig bolagets beslut om att flygvärdinnor måste bära slöja medan de befinner sig i Teheran, det säger fackliga representanter till franska medier under helgen. Beslutet ska ha kommit i samband med att AirFrance planerar att återuppta sina flygningar till den iranska huvudstaden, den 17 april.

”Vi får in samtal från oroliga kvinnliga kabinpersonal varje dag som säger att de inte vill bära slöja”, säger Christophe Pillet från fackförbundet SNPNC (Syndicat National du Personal Navigant Commercial) till franska medier. Han har nu tillsammans med flera andra fackliga representanter uppmanat AirFrances ledning att omvärdera kravet och göra det till en frivillig åtgärd.

Chefer vid AirFrance har skickat ut information till samtliga personal om att kvinnliga flygvärdinnor måste enligt kraven ”bära byxor med en löst sittande jacka under flygningen samt täcka håret med en halsduk när de lämnar planet”, berättar Pillet för franska nyhetsbyrån Agence-France Presse (AFP) på lördagen.

AirFrances ledning har dessutom hotat med möjliga ”straffåtgärder” mot de flygvärdinnor som inte observerar klädkoden, tillägger Pillet.

SNPNC har fördömt beslutet i ett uttalande och kallat det för ”en attack mot individuella friheter och intrång i privatlivet.”

AirFrance säger dock till AFP att företagets besättning har ”som alla andra utländska besökare en skyldighet att respektera lagarna i det land de reser till … Iransk lag kräver att kvinnor på dess territorium täcker håret med en slöja på offentliga platser.”

Krav på slöja och andra restriktioner kring klädsel är ”verkliga hot mot deras värdighet”, skriver fackförbundet, Union des Navigants de l’Aviation Civile (UNAC), i ett protestbrev till franska ministern för familj- och kvinnors rättigheter, Laurence Rossignol, på fredagen.

Kvinnor i Iran måste täcka håret utanför sitt hem och i närvaro av manliga främlingar, enligt prästerskapets medeltida lagar. De kvinnor som regimens moralpolis eller andra säkerhetsorgan anser har brutit mot landets strikta klädkod riskerar böter, piskrapp och fängelse.