Nyheter

Iran avvisar ryskt-saudiskt förslag om att frysa oljeproduktion

Iranska regimens oljeminister sade på söndagen att Teheran inte har några planer på att frysa sin oljeproduktion i ett uppenbart slag mot en uppgörelse mellan Ryssland och Saudiarabien i förra månaden om att bromsa fallande globala oljepriser.

”Andra oljeproducerande länder bör lämna oss ifred”, sade Bijan Zanganeh till regimens engelskspråkiga television, PressTV, den 13 mars, i kommentarer kring den rysk-saudiska uppgörelsen.

Zanganeh har tidigare avfärdat förslaget som ett skämt men tillade på söndagen att Teheran skulle överväga en frysning endast efter att det har ökat sin dagliga produktion till fyra miljoner fat per dag. Detta motsvarar den produktionsnivå som Iran hade innan världssamfundet med USA och EU i spetsen införde sanktioner mot landet på grund av farhågor kring prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram.

Oljeministerns kommentarer kommer medan regimen försöker återvinna sin förlorade andel av den globala oljemarknaden efter förra årets kärnteknikavtal med världens sex stormakter där samtliga kärnteknikrelaterade sanktioner mot Iran hävdes.

Regimens nuvarande oljeproduktion står mellan 2,8 och 3,5 miljoner fat per dag, enligt siffror från OPEC (Organisationen för de oljeexporterande länderna).

Andra OPEC-medlemmar som Venezuela och Qatar har redan accepterat den rysk-saudiska uppgörelsen, vilken syftar till att öka det globala oljepriset som har fallit med upp till 70% sedan toppnoteringen i mitten av 2014.

regimens oljeminister passade samtidigt på att välkomna amerikanska företag till att investera i Irans olje- och gassektor.

”Generellt sätt har vi inga problem med att amerikanska företag närvarar i Iran … det är den amerikanska regeringen som skapar begränsningar för dessa företag”, sade han till PressTV utan att utveckla.

Zanganeh avslöjade även att han har bett det tyska storföretaget Siemens att investera i Irans oljesektor och sade, ”det tyska företaget måste komma till Iran för att bygga utrustning och reservdelar som vår oljeindustri behöver och tillverka dem här [i Iran]”.

Uttalandet från regimens oljeminister på söndagen motsade kommentarer från iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, den 10 mars. Under ett möte med Expertrådets ledamöter i torsdags betonade Khamenei att ”vi [Iran] måste ha relationer med världen men inte med USA och sionistregimen (Israel)”.

Khamenei klagade dessutom över att Irans ekonomi ännu inte hade gynnats av de västerländska delegationernas besök i landet eftersom de misslyckats med att infria sina löften.

”Vi har inte sett något konkret från dessa delegationer som besöker Iran … Vi räknar med att se några verkliga förbättringar. Löften på papper har inget värde”, sade Khamenei under mötet med Expertrådets ledamöter den 10 mars enligt regimens statliga television.