Nukleärt

Iran hotar med att överge kärnteknikavtal med världsmakterna

Iranska regimens vice utrikesminister, Abbas Araqchi, som även ansvarar för att överse implementeringen av kärnteknikavtalet från regimens sida, hotar att Iran kan komma att överge kärnteknikavtalet med världens sex stormakter.

”Om kärnteknikavtalet inte uppfyller våra intressen finns det ingen anledning för oss att fortsätta”, sade Araqchi under ett tal inför en grupp iranska tjänstemän i Teheran.

”Om andra parter bestämmer sig kan de lätt bryta avtalet. Men de vet att detta har ett pris”, tillade Araqchi enligt regimens statliga medier.

Araqchis kommentarer kommer samtidigt som revolutionsgardet genomförde nya tester med ballistiska robotar, enligt rapporter från regimens statliga television och internationella medier på tisdagen.

En rapport från Reuters under tisdagen citerar anonyma diplomatkällor i väst som säger att de testade robotarna kan bära kärnstridsspetsar vilket gör att dagens provskjutning strider mot gällande resolution från FN:s säkerhetsråd.

Chefen för Internationella atomenergiorganet (IAEA), ett FN-organ med ansvar att överse iranska regimens efterlevnad att kärnteknikavtalet, sade i början av veckan att under avtalet från juli förra året får IAEA inte kungöra om Iran bryter mot överenskommelsen.

Yukiya Amano, berättade för reportrar under måndagen den sjunde februari att hans organ får inte längre släppa information om Irans kärnteknikprogram och om det följer avtalet. Amanos anmärkningar kommer strax efter IAEA:s februarirapport om iranska regimens efterlevnad av avtalet som utelämnade många detaljer och siffror för Irans kärnteknikprogram. Rapporten utlöste frågor från externa kärnteknikexperter och anklagelser från kritiker om att IAEA inte vara transparent med sina slutsatser.

Amano avslöjade i sitt svar till reportrarnas frågor om detta att den senaste rapporten var avsiktligt vag eftersom kärnteknikavtalet förbjöd IAEA från att publicera viktig data om Irans kärnteknikprogram, till skillnad från det som organet gjorde tidigare innan avtalet.