Nyheter

Gulfstaternas samarbetsråd terrorstämplar Hizbollah

Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) stämplar Iranallierade gruppen Hizbollah som en terroristorganisation, det sade GCC:s talesman Abdullatif al-Zayani i ett uttalande i Riyadh på onsdagen.

”GCC har beslutat att terrorstämpla Hizbollah och kommer att vidta de nödvändiga åtgärder för att tillämpa detta beslut i linje med GCC:s staternas antiterroristlagar och liknande internationella lagar”, sade uttalandet.

Gulfstaterna har infört ekonomiska straffåtgärder mot Hizbollahs medlemmar sedan 2013 på grund av organisationens destruktiva inblandning i Libanon och framstående roll i den syriska krisen till stöd för president Bashar al-Assad.

Beslutet kom en dag efter att Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah i ett tal anklagade Saudiarabien för att driva Libanon in i en ny politisk konflikt genom att bistå den libanesiska armén.

Nasrallah riktade även hård kritik mot Saudiarabien och anklagade landet för att detonera bilbomber i Libanon som har blivit en arena för religiöst färgade rivalitet mellan Iran och Saudiarabien, vilket har eskalerat i hela Mellanöstern.

För hans del, Zayani anklagade Hizbollah för att ha begått fientliga handlingar mot GCC-staterna, däribland att rekrytera unga män för att ”utföra terroristattacker, smuggla vapen och sprängämnen  samt uppmuntra till kaos och våld”.

Saudiarabien, den största medlemmen i GCC, utövar stort inflytande i Libanon genom sitt stöd till sunnimuslimska politikern Saad al-Hariri, en tidigare premiärminister, som sade på tisdagen att ”upplopp, vägblockering och däckbränning” i Libanon var försök att provocera fram ”kaos och oenig”.