Nyheter

Amerikanska terroroffer kan konfiskera 9 miljoner dollar från Iran

Amerikanska offer för iranskstödda terrorattacker kan beslagta iranska bankkonton för att betala av mer än 9.4 miljoner dollar i skadestånd till dessa offer, enligt en ny dom från en amerikansk appellationsdomstol i Kalifornien i förra veckan.

Med sin banbrytande dom avslog domstolen iranska regimens överklagan av en tidigare dom. Domen banar väg för andra amerikanska terroroffer att stämma den Islamiska republiken för terrordåd, enligt domen.

Målet gällde ett terrordåd i Israel i 1997 där självmordsbombare sårade flera amerikanska medborgare. Iranska regimen befanns skyldig till att ha sponsrat terrorattacken och en amerikansk domstol höll Teheranregimen ansvarig för dådet för första gången i 2013.

Iranska regimen överklagade domen som beordrade Iran att betala 9.4 miljoner i skadestånd och hävdade att tillgångarna i fråga inte kunde röras på grund av ett beslut från Obama-administrationen i 2012 att blockera tillgången till iranska egendomar och andra intressen som hölls i USA.

Appellationsdomstolen avvisade detta argument i fredags och dömde att Iran inte längre har laglig immunitet i dessa typer av ärenden. Beslutet skapar förutsättningar för amerikanska terroroffer att få ersättning från Iran som förväntas överklaga domen till högre instanser.