Mänskliga Rättigheter

Facebook-användare i iranskt fängelse inleder hungerstrejk

Amir Golestani, en iransk man som dömts till sju års fängelse för sina aktiviteter på Facebook, har inlett en hungerstrejk för att protestera mot ett beslut från regimens åklagarmyndigheter att förneka honom villkorlig frigivning. Det rapporterar människorättsorganisationen, The International Campaign for Human Rights in Iran, under söndagen den 14 februari en dag efter att Golestani började vägra mat i regimens fängelse.

Golestani har enligt rapporterna meddelat att han kommer att övergå till torr hungerstrejk, d.v.s. även sluta dricka vatten, om han inte får något svar på sin ansökan om villkorlig frigivning inom 10 dagar.

Individer som dömts till fängelse för ”förolämpning av heligheter” har tidigare fått ansöka om villkorlig frigivning för gott uppförande efter att de avtjänat en tredjedel av sitt straff, skriver The International Campaign for Human Rights in Iran i en förklaring till Golestanis ansökan.

Amir Golestani, en 35-årig försäljare av sportartiklar, greps av revolutionsgardets underrättelseagenter i samband med ett tillslag mot hans butik i staden Babolsar för två och ett halvt år sedan.

Golestani har enligt uppgifter en Facebook-sida med titeln ”Ett hundliv” där han skrivit sociala och politiska kommentarer. Efter 110 dagar i isoleringscell dömdes han av regimens så kallade rättsväsende till 20 års fängelse för ”förolämpning av heligheter och den högsta andlige ledaren, brott mot den nationella säkerheten samt propaganda mot regimen”.

Iranska regimens så kallade rättsväsende släppte samtliga anklagelser mot honom utom ”förolämpning av heligheter” och sänkte hans straff till sju års fängelse efter att han överklagade sin dom.

Ytterligare sju Facebook-användare greps över hela landet och åtalades ungefär samtidigt som Amir Golestani. Samtliga har fått lika långa fängelsestraff som Golestani för liknande anklagelser, enligt rapporter från Iran.