Nyheter

USA varnar för resor till Iran

Amerikanska medborgare som reser till Iran, särskilt de med dubbelt medborgarskap i USA och Iran, riskerar arrestering och frihetsberövande i den Islamiska republiken, sade amerikanska utrikesdepartementet i en ny resevarning på fredagen.

Det nya tillkännagivandet är till stor del baserat på en tidigare resevarning från augusti förra året och kommer dagar efter att iranska regimen släppte fem amerikaner däribland fyra med dubbelt medborgarskap i Iran i en fångutväxling.

Resevarningen syftar till att ”upprepa och understryka risken för arrestering och fängslande av amerikanska medborgare, särskilt de med dubbla medborgarskap i Iran och USA”, sade utrikesdepartementet.

”Olika element i Iran förblir fientliga till USA”, sade amerikanska UD och tillade att Iran har ”fortsatt trakassera, arrestera och hålla kvar amerikanska medborgare, i synnerhet de med dubbelt medborgarskap”, sedan kärntekniköverenskommelsen mellan iranska regimen och världens sex stormakter i juli.

”Iranska myndigheterna har orättmätigt arresterat och fängslat amerikanska medborgare, särskilt de med dubbla medborgarskap, inklusive journalister, affärsmän och akademiker, anklagade bland annat för spioneri och hot mot den nationella säkerheten”, sade amerikanska UD som också påpekade att iranska regimen inte erkänner dubbelt medborgarskap.

Resevarningen betonar att ”iranska regeringen” fortsätter att förtrycka vissa religiösa och etniska minoritetsgrupper, bland annat kristna, Bahai, araber, kurder, azerer och andra.