Nyheter

Turkiet anklagar Iran för att förvärra situationen i regionen

Iran eskalerar situationen i regionen genom att försämra förbindelserna med Saudiarabien, det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, enligt tv-kanalen TRT Haber på tisdagen.

Myndigheterna i Teheran vidtog inte nödvändiga åtgärder för att skydda Saudiarabiens ambassad i Teheran, rapporterar nyhetsbyrån Trend News Agency genom att citera Erdogan.

Turkiets utrikesdepartement fördömde även attacken mot Saudiarabiens ambassad i Iran. Saudiarabien bröt alla diplomatiska relationer med Iran i förra veckan efter att medlemmar från Basij-milisen plundrade och satte eld på den saudiska ambassaden i Teheran och landets konsulatet i staden Mashhad.

Attackerna som följde efter avrättning av en shiamuslimsk prästman i Saudiarabien fördömdes även i starka ordalag av FN:s säkerhetsråd.

Det är inte första gången som utländska ambassader blir attackerade i Iran. Attacker mot andra länders diplomatiska missioner i Iran har blivit en rutin under prästerskapet och ett sätt för regimen att uttrycka sitt missnöje mot andra ländernas politik gentemot Teheran.