Nyheter

Tre fångar döda i Irans fängelse

Tre fångar miste livet i Zahedans centrala fängelse, en stad i sydöstra Iran, i förra veckan  till följd av brutal tortyr, enligt mottagna rapporter från Iran.

Rapporterna säger att de tre fångarna var utsatta för tortyr och förnekade medicinsk behandling.

Farzad Naravi, med smeknamnet Shahin, 40 år, förlorade sitt liv på söndagen, den 27 december, tre dagar efter det att han överfördes till andelning fem från ett förhörscentrum där han enligt uppgifter var utsatt för brutal tortyr. Han hade allvarliga skador på ryggen och fötterna. Väl i fängelset blev han neka tillgång till medicinskt vård.

Mehdi Naravi, 38, dog i samma fängelse en dag senare, den 28 december. Han hade suttit de senaste sex åren bakom galler på avdelning sju i Zahedans centrala fängelse. Han hade enligt uppgifterna varit sjuk sedan en tid tillbaka men vakterna vägrade att föra honom till sjukhus för livsnödvändigt vård.

Gholam Rabbani, 45 år, som hade suttit frihetsberövad på avdelning sex i samma fängelse, dog under tisdagen, den 29 december. Även han hade varit svårt sjuk efter att ha tillbringat de senaste två åren i fängelset. Men fängelsevakterna stoppade honom från att få ordentlig medicinsk behandling.