Nyheter

Svenskiranier kräver respekt för iranska folkets strävan efter demokrati och frihet

FFFI – Stockholm – Med anledning av internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december samlades 100-tals svenskiranier på Mynttorget i Stockholm på lördagen för att uppmärksamma den fruktansvärda situationen för mänskliga rättigheter i Iran under prästerskapets styre.

Demonstranterna uppmanade i ett uttalande regeringen att upphöra med eftergiftspolitiken mot regimen i Teheran.

”Vi kräver att svenska regeringen respekterar iranska folkets önskan som sammanfattas i Iranska nationella motståndsrådets tiopunktsplan”, säger en av arrangörerna, Behrooz Pertow, till FFFI.

Föreningen för försvar av mänskliga rättigheter i Iran har i samband med demonstrationen utfärdat ett uttalande:

I 37 år har islamiska fundamentalister styrt vårt land Iran. De har hållit sig vid makten med hjälp av förtryck och terror.

Sedan Khomeini tog över makten har en kamp om fri- och rättigheter rasat mellan iranska folket och regimen.

Den fundamentalistiska regimen har kränkt iraniernas mänskliga rättigheter på alla möjliga punkter. Kvinnor i Iran saknar grundläggande fri- och rättigheter. Religiösa minoriteter förföljs. Etniska folkslag kuvas. Människor är inte fria och trygga ens i sina hem. 120 000  människor har avrättats och miljontals människor har fängslats eller flytt landet sedan fundamentalister tog över makten.

Samtidigt har regimen fört en terrorstrategi i omvärlden med målet att skapa en stor islamisk stat. Det var Khomeini som utfärdade dödsdomen mot Salman Rushdi. Iranska regimen låg bakom attentatet mot judiska centret i Buenos Aires. Den beordrade attacken mot amerikanska personalbostäder i Saudi Arabien och så vidare.

Omvärlden har länge blundat för den fundamentalistiska regimens brott mot mänskligheten. Bakom eftergiftspolitiken ligger ekonomiska intressen.

Iran är den största marknaden i Mellanöstern för produkter och varor från Ryssland och Kina men även Sverige.

Ryssland och Kina har en lång historia av att stötta diktaturer och despoter runt om i världen. För den demokratiska världen däremot finns det ingen ursäkt att göra affärer med terrorregimen i Iran.

Vi kräver att Sverige upphör med eftergiftspolitiken mot Teheranregimen. Vi kräver att svenska regeringen respekterar iranska folkets önskan som sammanfattas i Iranska nationella motståndsrådets tiopunktsprogram.

Föreningen för försvar av mänskliga rättigheter i Iran, FMRI