Mänskliga Rättigheter

Dödsstraff mot två ungdomsbrottslingar fastställt

Iranska regimens så kallade rättsväsende fastställer dödsstraffet mot två ungdomsbrottslingar efter en omprövning.

Iranska regimen beslutade att ge Sajad Sanjari och Hamid Ahmadi en ny rättegång efter internationella påtryckningar om att stoppa deras avrättning eftersom bägge anklagades för brott de ska ha begått som minderåriga.

Men efter separata domstolsförhandlingar tidigare i veckan slog regimens så kallade rättsväsende fast att bägge hade nått ”mental mognad” vid tidpunkten för brottet och att dödsdomarna bör därför verkställas. Beslutet kom utan någon större förklaring, enligt Amnesty International tidigare i veckan.

”Iran befäster sin skamliga status som världens främsta bödel för ungdomsbrottslingar efter att två unga män åter har dömts till döden för brott de ska ha begått när de var under 18 år … Dessa omprövningar i nya rättegångar har hyllats som framsteg för ungdomsrätten men vi ser mer och mer att de förvandlas till en grym show som slutar med att ungdomsbrottslingar återigen befinner sig i dödscell”, sade Amnesty vidare.

”Denna dom avslöjar iranska myndigheters förakt för barns mänskliga rättigheter och deras aptit för dödsstraff, en giftig kombination som lämnar många ungdomsbrottslingar inför avrättning … Irans fortsatta användning av dödsstraff mot individer som dömts för brott de begått som minderåriga är grym, omänsklig och uppenbart olaglig handling. Dödsdomarna mot bägge männen och alla andra ungdomsbrottslingar i dödscell i Iran måste omvandlas omedelbart”, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrika program.

Sajad Sanjari, 20 år idag, dömdes först till döden i januari 2012 efter att ha funnits skyldig till att ha mördat en man med kniv i Kermanshah provinsen. Han var 15 år vid tidpunkten för brottet.

Hamid Ahmadi, 24, dömdes först till döden i augusti 2009 för ett knivmord på en ung man i norra Gilan-provinsen under ett slagsmål mellan fem pojkar. Han var 17 år vid tiden för brottet.