Satirtecknare arresterad i Iran

hadi_heydari-carIranska medier rapporterade på tisdagen att regimens säkerhetsorgan har arresterat en framstående satirtecknare Hadi Heidari under gårdagen och fört honom till det ökända Evin-fängelset.

Regimens myndigheter har gripit en satirtecknare och skickat honom till fängelse för att avtjäna ett tidigare villkorligt fängelsestraff, sade hans advokat på tisdagen, enligt Reuters.

Hadi Heidar är ytterligare ett namn på en växande lista över journalister, konstnärer och aktivister som arresterats av regimens säkerhetsorgan nyligen efter anklagelser om brott mot den nationella säkerheten.

En av revolutionsgardets nyhetsbyråer, Tasnim News, rapporterade att Heidari hade ringt sin familj från fängelset och berättat för de att hans gripande har att göra med en tidigare dom.

Men det var fortfarande omedelbart varför Heidari hade arresterats för en andra gång. Den hårdföra fraktionen har anklagat andra journalister som arresterats nyligen för att ingå i ett nätverk med kopplingar till fientliga utländska makter som har för avsikt att infiltrera landet.

Revolutionsgardet startade nyligen en ny våg av arresteringar riktade mot artister, journalister och amerikanska medborgare för att kväsa ”infiltration”, rapporterar Reuters. Iranska regimens säkerhetsorgan grep i förra veckan administratörer för 20 olika grupper på mobila meddelandetjänsten, Telegram.

”Jag hade lunch med honom för några dagar sedan och han förväntade sig att bli arresterad tillsammans med andra journalister”, sade en av Heidaris vänner, Nikbakht, till Reuters.

Heidari publicerade nyligen karikatyrer som visade solidaritet med Beirut och Paris efter Islamiska statens terrorattacker mot dessa städer i förra veckan. Men en bekant som begärt anonymitet sade till Reuters att hans gripande var inte kopplad till detta. Teheranregimen har starkt fördömt dessa attacker, konstaterar Reuters.