Mänskliga Rättigheter, Nyheter

17 Bahaier arresterade i Iran

Iranska regimens repressiva säkerhetsorgan har enligt uppgifter arresterat 17 medlemmar av Irans Bahai-samfund över hela landet under de senaste dagarna.

Den 15 november arresterade regimens säkerhetsstyrkor sjutton bahaier i huvudstaden, Teheran, och städerna Esfahan och Mashhad. Säkerhetsstyrkorna sökte också genom deras bostäder och affärer samt konfiskerade en del av deras egendomar.

Samtidigt stängde säkerhetsstyrkorna flera butiker i städerna Rafsanjan, Sari, Tonekabon och Qaemshahr som ägdes av Bahaier under den gångna helgen. De stängdes under förevändningen att ägarna inte hade öppnat sina butiker på grund av religiös helgdag för bahaier.

Den 14 november dödades en bahaier Kourosh Rouhi under misstänkta förhållande på en parkeringsplats nära sin bostad i Shiraz.

Arresteringarna är en ny våg av ökat förtryck i Iran som nu expanderar och riktar sig mot landets minoritetsgrupper.

FN:s människorättsexperter uppmanade regimens myndigheter i förra veckan att sluta trakassera, arrestera och åtala journalister och andra aktivister för att bana väg för fria debatt inför parlamentsvalet i februari nästa år.

”Irans underrättelse- och säkerhetstjänstemän har arresterat flera journalister under denna månad i vad som verkar vara ett nytt tillslag mot yttrandefriheten och medierna”, sade Dr Ahmed Shaheed, FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

https://www.fffi.se/2015/11/12/fns-mr-experter-iran-maste-sluta-arrestera-journalister/