Nyheter

Europa slår till hackargrupp med kopplingar till iranska regimen

Europeiska myndigheter har vidtagit åtgärder för att sänka en kampanj av cyberspionage med misstänkta kopplingar till iranska regimens terrorstyrka, revolutionsgardet (IRGC), rapporterar internationella medier i veckan. Operationen är det första i sitt slag sedan Teheranregimen och världens sex stormakter undertecknade ett kärnteknikavtal, säger säkerhetsexperter.

Hackargruppen som döpts till “Rocket Kitten” av de säkerhetsexperter som jagar den sedan början av 2014 har under senaste tiden genomfört flera cyberattacker mot högprofilerade politiker och militärtjänstemän globalt, enligt forskare från flera internetsäkerhetsföretag som övervakar gruppens aktiviteter.

Åtgärden kan försvåra Teherans ansträngningar att samla in känslig underrättelseinformation från rivaler inklusive Saudiarabien, Israel, Turkiet, USA samt bundsförvanten Venezuela, som fanns bland de länder som gruppen attackerat, rapporterar Reuters.

Forskare från amerikansk-israeliska säkerhetsföretaget Check Point Software sade att gruppen misstänks för riktade attacker mot minst 1600 högprofilerade mål, däribland medlemmar av den saudiska kungafamiljen, israeliska kärnfysiker, tjänstemän vid NATO samt iranska oppositionella och även hustrur till högt uppsatta generaler från icke namngivna länder.

Företaget sade att det hade lyckats ta sig in i den misstänkta gruppens databaser och sedan informerat myndigheter för datasäkerhet i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

Enligt Reuters, som har fått ta del av en förhandskopia av en rapport från Check Point, visar den detaljer om hur Check Points experter grävde inuti hackergruppens databas, vilket ger dem en karta över de skadliga mjukvara och fjärrstyrda datorer som används av gruppen.

Myndigheterna har i sin tur larmat polisen i dessa länder till lokaler som används som “ledningscentral” för de servrar som används för att genomföra attacker som styrs från Iran.

Europol och FBI sade att de inte kunde kommentera uppgifterna.

FFFI rapporterade i förra veckan att iranska regimens terrorstyrka, revolutionsgardet, har intensifierat sina hackerattacker mot e-postkonton och konton för sociala medier tillhörande Obama-administrationens tjänstemän under de senaste veckorna.