Nyheter

Iran: “Vi kommer att stödja vår allierade, Syrien”

“Vi kommer att stödja vår allierade, Syrien, inte bara inom försvarsområdet, men också i politiska arenan” sade en topp rådgivare till högsta andlige ledare Ali Khamenei på lördagen.

“Iran kommer att vara aktivt närvarande i (Syrien freds) samtal, med bibehållna normer och sina röda linjer”, sade Ali Akbar Velayati.

Förra veckan hotade Teheran att dra sig ur processen.

Världs- och regionala makter inklusive Saudiarabien möttes i Wien förra veckan för att diskutera en politisk lösning på Syriens inbördeskrig. Parterna misslyckades dock med att nå enighet kring diktatorn Bashar al-Assads framtid.

“Iran kommer att vara närvara aktivt i (Syrien freds) samtalen men med sina normer och sina röda linjer”, sade, Khameneis främsta utrikespolitiska rådgivare, Ali Akbar Velayati.

“Vi kommer att stödja vår allierade Syrien, inte bara inom försvarsområdet, men också på den politiska arenan”, tillade han. Iranska regimen stöder Syriens diktator Bashar al-Assad mot rebeller som stöds av regionala stormakter inklusive Saudiarabien, Qatar och Turkiet.

Nästa omgång av internationella förhandlingar om Syrien kommer sannolikt att inledas senare i nästa vecka.

Saudiarabien och Iran backar upp varsin sida i den syriska konflikten och det blodiga slagfältet i Syrien är huvudarena för de båda ärkerivalernas maktkamp i regionen.

Saudierna litar inte alls på att Teheran kan överge Assad, trots att det har funnits sådana signaler de senaste dygnen.