Nyheter

Ytterligare två journalister arresterad i Iran

saharkhiz
Isa Saharkhiz, Ehsan Mazandarani

Iranska regimens revolutionsgarde arresterade en av landets mest kända journalist, Isa Saharkhiz, på måndagen anklagad för att ha ”förolämpat den högsta andlige ledaren (Ali Khamenei)” och för ”propaganda mot regimen”, rapporterade Reuters genom att hänvisa till inlägg från hans familj på sociala medier.

Ett inlägg på Saharkhizs Facebook-sida som skriver om att han har blivit frihetsberövad visar även en bild på vad det säger är en husrannsakan för hans hem.

En iransk journalist som känner Saharkhiz berättade för Reuters att sidan kontrollerades av en familjemedlem. Saharkhizs son, Mehdi, tillkännagav arresteringen på Twitter och sade att hans far hade startat en hungerstrejk.

Isa Saharkhiz, regimens tidigare biträdande minister för kulturfrågor, tillbringade fyra år i fängelset mellan 2009-2013 anklagad för ha kränkt iranska ledare och underminerat den nationella säkerheten, rapporterar Reuters.

Revolutionsgardet arresterade även Ehsan Mazandarani, vd för dagstidningen Farikhtegan, för att ha brutit mot landets säkerhet, skriver gardets nyhetsbyrå Tasnim News. Hans medarbetare på tidningen bekräftade arresteringen för Reuters.

Dessa frihetsberövanden är senaste i raden av regimens interna maktkamp men kommer samtidigt som regimens säkerhetsorgan trappar upp sina repressiva åtgärder i ett försök att öka censuren och kontrollen över media.