Ekonomi

Khamenei varnar för import av amerikanska varor

Iranska regimens högsta andlige ledare, Khamenei, varnade under helgen för att importera amerikanska varor, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran samtidigt som landet förbereder sig för kommande sanktionslättnader till följd av kärnteknikavtalet med världens sex stormakter.

Khameneis hemsida citerar honom på söndagen och varnar myndigheterna att ”se upp för okontrollerad import efter att sanktionerna har hävts och på allvar undvika importera varor från USA.”

Iranska regimens ministerium för näringsliv, gruv- och handelssektor meddelande dagen innan att det kommer att blockera importen av amerikanska varor i linje med en order från högsta ledaren om att utveckla en ”motståndskraftig ekonomi”, rapporterade regimens engelskspråkiga tv-station, PressTV.

”Vi kommer att genomföra blockaden mot import av amerikanska varor i ett direktiv”, sade den ansvarige ministern, Mohammad Reza Nematzadeh, på lördagen.

PressTV citerar ministern och rapporterar att ”planen är i linje med ett brev som Khamenei nyligen skickade till presidenten Hassan Rohani där han fastställer regeringens skyldigheter att stärka den nationella produktionen, utveckla en ”motståndskraftig ekonomi” samt kontrollera importen av varor tillverkade av USA.”

Högsta ledaren har också instruerat regeringen att skydda sig mot ”okontrollerad import” och ”kontrollera införsel av samtliga varor från USA när sanktionerna hävs”, skrev PressTV.