Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen, Nyheter

USA fördömer raketattack mot exiliranier

m1USA:s utrikesminister, John Kerry, sade i ett uttalande på torsdagen att “USA fördömer starkt dagens brutala, meningslösa terroristattack mot Camp Liberty som dödade minst 23 och och skadade flertal lägerinvånare.

Våra kondoleanser går ut till offrens familjer, och vi hoppas på en snabb återhämtning för de skadade. Vi uppmanar även regeringen i Irak att öka säkerheten för lägrets invånare samt hitta förövarna och hålla dem ansvariga för attacken, i enligt med dess skyldigheter enligt samförståndsavtalet från den 25 December 2011 mellan FN och Irak.”

Han tillade, “Vi samrådar med Iraks regering för att ta reda på omfattningen av denna oprovocerade attack.”

Även FN:s flyktingorgan, UNHCR, fördömde starkt dagens raketattack mot Camp Liberty, i närheten av Iraks internationella flygplats i ett uttalande på torsdagen och sade att lägret är hemvist för omkring 2200 personer av intresse för FN:s flyktingorgan.

FN:s flyktingkommissarie António Guterres tillade att, ”ansträngningarna för att rädda livet på de skadade måste fortsätta och de ansvariga måste identifieras och ställas till svar.”

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer attacken mot Camp Liberty och uppmanar regeringen och utrikesministern Margot Wallström att kräva en oberoende utredning av dagens dödliga raketattack mot försvarslösa flyktingar i lägret samt kräva att de ansvariga ställs inför rätta.