Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen, Nyheter

EU kräver oberoende utredning av attack mot exiliranier

Federica-Mogherini-faktor.ba_Det har framkommit flera rapporter om en multipel raketattack i går på och i närheten av Camp Hurriya (Camp Liberty) i Irak, som dödade över 20 lägerinvånare och skadade ett mycket större antal inklusive irakiska soldater som vaktar lägret, sade en talesperson för EU:s utrikespolitisk chef på fredagen.

Denna attack mot obeväpnade invånare utgör det allvarligaste brottet mot lägrets säkerhet sedan oktober 2013.

Vi sänder våra kondoleanser till familjerna och vänner till offren och önskar de skadade ett snabbt tillfrisknande.

Det är viktigt att den irakiska regeringen fullt ut utreder händelsen och omedelbart ökar säkerheten för lägret i linje med sin skyldighet att skydda lägrinvånarna under  samförståndsavtalet från December 2011 med FN.

EU är fast engagerad i att säkra lägerinvånarnas välbefinnande och den FN-ledda processen som syftar till att flytta lägerinvånare utanför Irak, vilket EU har stött  politiskt och ekonomiskt som den största bidragsgivaren.