Mänskliga Rättigheter

EP:s talman skjuter upp sitt Iranbesök

Europaparlamentets talman, tyska ledamoten Martin Schulz, meddelade på måndagen att han skjuter fram sitt planerade Iranbesök och hänvisar till sin dagordning.


På grund av dagordningen har mitt besök i Iran som var planerad för imorgon skjutits upp till ett senare datum, skriver han på Twitterkontot, @EP_President, på måndagen.

Över 100 Europaledamöter kritiserade tajmingen för hans Iranbesök på inbjudan av regimens parlament i ett brev till talmannen och uppmanade honom att använda sitt besök till att offentlig fördöma brotten mot mänskliga rättigheter i Iran och kräva ett stopp för offentliga avrättningar.

”Medan Iran skryter om förbättrade förbindelser med väst har Europaparlamentet, som företräder en halv miljard EU-medborgare med gemensamma demokratiska värderingar, en skyldighet att ge de mänskliga rättigheterna en högsta prioritet för ökade relationer med denna regim och därmed sätta ett exempel för EU:s regeringar”, skrev ledamöterna.

Flera politiska fångar i iranska regimens fängelser skrev till Europaparlamentets talman i samband med Internationella dagen mot dödsstraff, den 10 oktober, och inför hans resa till Teheran och sade ”som politiska fångar, skulle vi inte välkomna dig för att skaka hand med den diktatur som härskar i vårt hemland”.

”Som politiska fångar i Irans fängelser, uppmanar vi dig att inte offra de politiska fångarnas mänskliga rättigheter och de avrättade för handel och ekonomiska avtal. Dina relationer med Iran utan att ta hänsyn till och fördöma de allvarliga människorättskränkningar i landet kommer att göra det enklare för iranska regimens bödlar att avrätta oss och vill uppmuntra prästerskapet till att öka de dagliga avrättningarna av ungdomar i detta land”, skrev de i ett brev som smugglats ut ur regimens fängelser och som vidarebefordrats till talmannen via e-post av en anhörig.