Mänskliga Rättigheter

753 människor avrättade i Iran i 2015

Sedan mullorna kom till makten för över tre decennier sedan har över 120 000 oppositionsaktivister avrättats i Iran. Över 2 000 avrättningar har verkställts i Iran sedan Rohani kommit till makten i form av en reformist, skriver Morteza Sadeghi från FFFI i en insändare till Borås Tidningen på fredagen.

Antalet länder som använder dödsstraff går stadigt ner, men några länder, däribland Iran, går tvärtemot denna utveckling. I Iran avrättas flera hundra varje år, de flesta efter mycket bristfälliga rättegångar och många för politiska brott.

Grymma straff såsom amputationer, utstuckna ögon och avskurna öron, är flera av grymheterna som används av denna regim.

Shohrokh Zamani, 51 år, en aktiv medlem av arbetarrörelsen i Iran, hittades nyligen död i sin cell den under mystiska omständigheter. Andra politiska fångar tillhörande [iranska oppositionen] PMOI (Ali Moezi) lever också i fara och kan när som helst avrättas, varnar han med hänvisning till hotet mot politiska fångar i landet.

Uppmaningen från oss svenskiranier, som ser Sverige som vårt andrahem, är att det svenska folket och den svenska regeringen som alltid har försvarat mänskliga rättigheter bör visa sin avsky mot den iranska regimen, skriver Morteza inför den internationella dagen mot dödsstraff, den 10 oktober, som han även diskuterade i SR:s Ring P1 (minut 14) med Sverker Olofsson på fredagen.