Nyheter

Ryska kryssningsrobotar mot Syrien landar i Iran

Ett antal kryssningsrobotar lanserade från ett ryskt krigsfartyg i Kaspiska havet mot mål i Syrien har kraschlandat i Iran, berättar två amerikanska tjänstemän för CNN på torsdagen.

Uppgiften om att åtminstone fyra ryska kryssningsrobotar har kraschat i Iran när de flög över landet är ännu obekräftade, men CNN hänvisar i sin rapport till slutsatser från amerikanska tjänstemän efter en övervakning av källor inom USA:s militär- och underrättelsetjänst.

Det är ännu oklart var i Iran missilerna har träffat och om det finns några döda eller skadade. Den ryska flottan har placerats i södra Kaspiska havet, vilket gör att ryska kryssningsrobotar mot Syrien kommer sannolikt att passera över både Iran och Irak, rapporterar CNN.

Den ryska militären har avfyra en relativt ny kryssningsrobot som heter ”Kaliber” och använder den för första gången i strid.

Det ryska försvarsdepartementet slog dock snabbt tillbaka mot CNN:s rapportering i ett inlägg på Facebook under torsdagen.

”Till skillnad från CNN citerar vi inte anonyma källor när vi rapporter utan vi visar lanseringar av våra missiler och de mål som de träffar i realtid”, sade uttalandet som även framhäll att ryska drönare är verksamma i Syrien dygnet runt, förmodligen för att övervaka ryska operationer i landet.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars sade också att iranska regimens myndigheter inte heller har bekräftat uppgifterna från de amerikanska tjänstemännen beträffande händelsen.