Mänskliga Rättigheter

Facebook-användare i Iran får sju års fängelse

Reportrar Utan Gränser sade på fredagen att organisationen är bestört över nyheten att Soheil Arabi, en iransk Facebook-användare vars dödsdom upphävdes av iranska regimens högsta domstol, nu har dömts till ett nytt straff på sju och ett halvt år i fängelse.

Arabi måste även ägna sig åt religiösa studier i fängelset och under de två första åren bevisa att han har ångrat sitt beteende för att undvika ett återinförande av dödsstraffet, enligt rapporter från Iran.

Säkerhetsstyrkor från revolutionsgardet arresterade Arabi i december 2013. Han fick spendera de två första månaderna i isoleringscell i prästerskapets ökända Evin-fängelse.

Där blev han misshandlad i syfte att tvinga honom till att erkänna sin roll i att skapa ett Facebook-nätverk som hädat islam och kritiserat regimens regering och högsta andlige ledaren.

Regimens åklagare använde sedan denna bekännelse mot honom och han dömdes till döden för dessa anklagelser.

Teherans revolutionsdomstol dömde honom i mars 2014 till tre års fängelse, böter och 30 piskrapp för att ha förolämpat ”heligheter”, regeringstjänstemän samt högsta andlige ledaren. Dom kom efter en orättvis rättegång. En appellationsdomstol i Teheran bekräftade straffet men dömdes senare till döden efter påtryckningar från revolutionsgardet. Dödsstraffet kom efter att han anklagades för att ha ”förolämpat islams profet, de shiitiska heliga imamerna samt Koranen”.

Regimens högsta domstol tvingades dock att häva dödsstraffet efter internationella påtryckningar, särskilt från FN:s särskilda rapportörer för människorättsfrågor.

Den sjätte september dömdes han istället till ett långt fängelsestraff på sju och ett halvt år för samma anklagelser sedan en domstol i Teheran beslutat att ta upp hans fall.