Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen stänger 175 kaféer i Östazarbaijan

Iranska regimens myndigheter beslutade att stänga minst 175 kaféer i den nordvästra provinsen Östazarbaijan i fredags sedan dess säkerhetsorgan genomfört omfattande tillslag, enligt rapporter från Iran. Hundratals anställda på dessa kaféer har också förlorat sina jobb efter myndigheternas beslut, enligt samma uppgifter.

Regimen hävdar att tillslagen och beslutet är en del av flera insatser för att ”bekämpa” rökning av vattenpipa som är ett vanligt inslag i många iranska kaféer.

Men lokalbefolkningen säger att dessa repressiva åtgärder är i själva verket ett försök från regimens säkerhetsorgan att sprida skräck i samhället i syfte att förebygga och stoppa regimkritiska sammankomster från att äga rum.

Regimens säkerhetsstyrkor genomförde flera liknande tillslag i huvudstaden Teheran i november förra året. Ett dussintals kaféer stängdes efter dessa tillslag sedan ägarna anklagades för att inte ha följt ”vissa av landets lagar” däribland ”kunder med olämplig klädsel och cigarettrökning”.

Regimens polismyndigheter genomför regelbundna ”moralkontroller” över hela landet och arresterar kvinnor och ungdomar för påhittade ”brott” som ”olämplig klädsel” eller ”icke-islamisk frisyr”.