Nyheter

Iranska regimen spänner sina militärmuskler

Iranska regimen försökte spänna sina militärmuskler genom en stor militärparad på tisdagen i samband med högtidlighållandet av Iran-Irak-krigets början, den 22 september 1980. Medlemmar från regimens traditionella armé, revolutionsgardet och Basij-milisen deltog i tisdagens militärparad.

”Den Islamiska republikens väpnade styrkor är idag den främsta militärmakten mot skräck och terrorism”, hävdade iranska regimens president, Hassan Rohani, i sitt tal enligt prästerskapets engelskspråkiga dagstidning, Tehran Times. “Länder i Mellanöstern bör inte sätta alltför stor tilltro till västmakterna som deras försvarare”, tillade han.

Rohani påstod dessutom att den Islamiska republiken inte har för avsikt att invadera andra länder trots rapporter om revolutionsgardets närvaro och regimens aktiva inblandning i både Syrien och Irak.

Rohanis kommentarer syfte till att lyfta fram iranska regimen och dess paramilitära terrororganisation, revolutionsgardet, som en stormakt i regionen och det enda “trovärdiga” alternativet för länder i regionen i kampen mot den Islamiska staten (IS).

CNN:s fråga om Iran kunde tänka sig att samarbeta med USA i kampen mot IS svarade stabschefen för regimens militära styrkor, Generalmajor Hassan Firouzabadi, “Du måste vara drömma”. “Amerikanerna är de som skapade IS. Amerikanska tjänstemän är hycklare och spelar dubbla roller. De ljuger i politiken och de ljuger i säkerhetsfrågor”, tillade han.

Firouzabadis lögner är ett desperat försök att mörka sanningen om att prästerskapet och dess illasinnade inblandning i Syrien och Irak anses var en av de främsta orsakerna till att IS uppstod och kunde avancera utan motstånd i dessa länder.

“Vi är stolta över denna armé, revolutionsgardet (IRGC), Basij-milisen, polismyndigheterna, denna stora nation och [dess] modiga ledare. Vi är enade, hand i hand, och med Guds vilja kommer vi att lösa alla problem”, tillade regimens president i sitt tal.

Detta offentliga prisande av regimens repressiva säkerhetsorgan visar att både Rohani och den högsta andliga ledaren Khamenei ser revolutionsgardet, en av de främsta terrororganisationerna i världen, som ett viktigt verktyg för att främja regimens agenda utomlands och garantera prästerskapets överlevnad på hemmaplan.

Under tisdagens militärparad visade regimen upp även sina senaste missilsystem med ryska S-200 och Tor-M1 samt landets mest moderna luftvärnsrobotar, Sejjil- och Ghadr-missiler, bägge med en räckvidd på ca 2000 km.