Ekonomi, Nyheter

Utländska investerare i Iran måste dela vinster, säger Rohani

Utländska investerare är välkomna i Iran endast om de arbetar med en lokalpartner, anställer inhemsk arbetskraft och ställer sin teknologi till förfogande, föreslog prästerskapets president Hassan Rohani under en presskonferens i lördags enligt Reuters.

”Om utländska företag eller länder tror att de kan ta kontrollen över en marknad med 80 miljoner människor, så misstar de sig och vi får inte tillåta det”, sade Rohani vid lördagens presskonferens, som regimens statliga television direktsände.

Han tillade, ”vår policy är att ni tar med er investering och teknik till landet, bildar partnerskap med iranier, och sedan kommer en del av den iranska och regionala marknaden att vara inom räckhåll för oss båda och det kommer att skapa sysselsättning för våra ungdomar.”

Rohanis kommentarer betyder egentligen att utländska investerar som önskar verka på den iranska marknaden utan problem, när kärnteknikrelaterade sanktioner mot Iran hävs, måste se till att makteliten, det religiösa etablissemanget och regimens terrorstyrka får sin del av kakan och företagens vinster.

Sådana krav är typiska i utvecklingsländer, men företagen kan hamna i trubbel i Iran om de av misstag ingår partnerskap med entiteter som står under icke-kärnteknikrelaterade sanktioner eller delar med sig av teknik med potentiella tillämpningar inom militären, sade experter till Reuters.

Utländska företag kan till exempel hamna i en situation där de har ett ”omedvetet” samarbete med revolutionsgardet, regimens paramilitära styrka som finns och kommer att vara kvar på USA:s lista över straffade organisationer för sitt stöd till terrorism. Detta eftersom den paramilitära styrkan dominerar Irans ekonomi och kontrollerar stora delar av landets olika industrisektorer, i synnerhet olje- och gas sektorn.

”Risken att investera i ett företag där revolutionsgardet har ett öppet eller dolt intresse är förmodligen den enskilt största risken för [utländska] investerare som verkar inom USA:s eller EU:s regelverk”, sade Nicholas Bortman, delägare i riskkonsultbolaget GPW till Reuters.