Nukleärt, Nyheter

USA väljer tidigare ambassadör för att överse genomförandet av Iranavtal

Obama-administrationen planerar att utse USA:s avgående ambassadör till Polen, Stephen Mull, som huvudansvarig koordinator för genomförandet av kärnteknikavtalet med Iran, rapporterar amerikanska nyhetssidan POLITICO på torsdagen.

Utnämningen anses vara en enorm uppgift som kommer att följas och granskas noga av kongressen mot bakgrund av det pågående käbblet över avtalet mellan demokrater och republikaner, skriver POLITICO vidare.

En tjänsteman för administrationen sade att Stephen Mull, som började sin karriär inom USA:s utrikestjänst i 1982, är utrikesdepartementets val, men att detta ännu inte är officiellt.

Debatten kring kongressens granskning av avtalet hettade till efter gårdagens avslöjande från Associated Press (AP) som hänvisar till ett tidigare utkast till ett konfidentiellt sidoavtal mellan Internationella atomenergiorganet (IAEA) och iranska regimen. Enligt detta får regimen själv ansvara för provtagningen vid militäranlänningen, Parchin, med sina egna inspektörer och egen utrustning.

IAEA misstänker att Teheranregimen har tidigare genomfört kärnvapenrelaterad forskning vid anläggningen och försökt i över 10 år att få tillgång till Parchin utan framgång. Detta som en del av FN-organets granskning av möjlig militär dimension (PMD) av iranska regimens kärnteknikprogram.

IAEA:s generalsekreterare, Yukiya Amano, sade på torsdagen att avslöjandet är missvisande och att avtalet inte äventyrar IAEA:s säkerhetsgarantier ”på något sätt”.

Yukiya Amano sade i ett uttalande på torsdagseftermiddagen att lagen förbjöd honom från att släppa detaljerna kring Iranavtalet. IAEA har liknande konfidentiella avtal med dussintals andra länder.

”Jag kan dock konstatera att bestämmelserna är tekniskt sunda och överensstämmer med våra etablerade praxis som vi har haft under en lång tid!”, tillade han.