Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Tio hängda i Iran

10 fångar däribland två afghanska medborgare har avrättats i måndag enligt rapporter från Iran.

Sex av fångarna, identifierades som Siamak Fadaii, 24; Zaher Amroddin, 24 (afghansk medborgare); Vazirahmad Amroddin, 22 (afghansk medborgare); Amir-Hossein Abdol-Khaleq, 22, Mansour Mehdizadeh, 68, och Gholam Fayezi, 28 hängdes i staden Bandar Abbas, i södra Iran

Ytterligare fyra fångar hängdes samma dag i staden Minab, 80 kilometer öster om Bandar Abbas. De identifierades som Saadat Shah Karam Zahi (Rigi), Issa Omar Zehi och två andra identifieras endast av deras efternamn Shahnavazi och Jedgal.

Samtliga fångar var dömda för narkotikarelaterad brott.

Iran är ett land där avrättas flest människor per capita. Enligt ett uttalande från kontoret för FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter har  Iran  “avrättades mer än 600 personer hittills i år. Minst  753 personer avrättades i landet förra året.”