Nukleärt

Ännu en framstående demokratisk senator mot Iranavtal

Den framstående demokratiska senator,  Robert Menendez, meddelade på tisdagen att han kommer att rösta emot den nukleära avtalet med Iran.

Menendez är den andra demokratiska senator som motsätter sig president Barack Obamas önskan om kärn avtal som godkänts av kongressen. Dessförinnan Chuck Schumer från New York tonade flagga mot avtalet.

Menendez, en New Jersey senator sade att han motsätter affären eftersom det enligt hans mening inte gick tillräckligt långt för att begränsa Irans kärnkraftskapacitet

Det finns fortfarande liten risk att kongressen kommer att störta affären, även om flera demokrater stöder massiva republikanska oppositionen.

Så sent som tisdagen tillkännagav ytterligare två demokratiska senatorer, Jack Reed och Sheldon Whitehouse i Rhode Island som de är för avtalet. Hittills 23 demokratiska senatorer gett sitt stöd för avtalet.

Obama måste se till att 34 av de totalt 46 Demokratiska senatorer, inklusive två oberoende senatorer, röstar för att avtalet skall vara säker på att det slutligen godkänns.

Republikanerna har en majoritet i båda kongresskamrarna och kan därför sannolikt att anta en resolution som förkastar avtalet inom utsatt tid till den 17 september.

Men de har nog inte tillräckligt stor majoritet för att avskaffa vetorätten som Obama har lovat att stänga ned mot en sådan resolution. Det krävs två tredjedelars majoritet för att åsidosätta en presidentens veto.

Obama-administrationen har nyligen arbetat intensivt med att övertyga tillräckligt många demokrater att stödja avtalet när nästa månad kommer tillbaka från sin semester.

Även republikaner är eniga i sitt motstånd mot avtalet, finns det flera framstående republikanska veteraner som stöder det, inklusive nationella säkerhetsrådgivare till George Bush sr., Brent Scowcroft, och tidigare senator Richard Lugar.

Lugar sade att USA kommer att isoleras av resten av världen om avtalet förkastas och sanktionerna mot Iran förstärks.