Flera gripna efter sammankomst i Teheran för frigivning av Mohammad-Ali Taheri

En grupp människor från Teheran samlades framför iranska regimens justitiedepartement på söndagen, den 16 augusti, för att kräva frigivning av politiska fången Mohammad-Ali Taheri, enligt rapporter från Iran.

FFFI rapporterade tidigare denna månad att iranska regimens så kallade rättsväsende hade tillkännagett att dödsdomen mot politiske fången Mohammad-Ali Taheri har fastställts och meddelats till offret. Detta efter att en domstol dömt honom till döden anklagade för av prästerskapet påhittade brotten ”fiendskap mot Gud”, ”korruption på jorden” samt ”propaganda mot regimen”.

Mohammad-Ali Taheri tillhör en spirituell grupp, kallad Erfan-e Halgheh, som regimens myndigheter förbjöd i 2010.

Taheri har redan tillbringat fyra år i isoleringscell i det ökända Evin-fängelset. Han var tidigare dömd till fem års fängelse och 74 piskstraff för ”olaglig användning av vetenskapliga titlar” samt för att ha skrivit ”vilseledande böcker och artiklar”.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor attackerade söndagens sammankomst med batonger och tårgas och sköt skott i luften för att skingra folkmassan, enligt rapporter från Teheran till FFFI. Ett antal demonstranter skadades enligt uppgifterna medan några greps och togs till lokaler tillhörande regimens underrättelsetjänst, bland annat en beläget på Vozara gatan.

En grupp människor höll en liknande protest i staden Esfahan under lördagen och hade med sig plakat med texten ”Frige Mohammad-Ali Taheri”. Regimens underrättelseagenter slog till mot denna protestaktion och grep ett antal personer som enligt uppgifter fördes till en okänd plats.