Nyheter

USA: Soleimanis besök i Ryssland bryter mot FN:s reseförbud

USA har klagat till ledande ryska tjänstemän beträffande det senaste besöket i Moskva av befälhavare för iranska regimens terrorstyrka, Quds-styrkan, sade amerikanska utrikesdepartementets talesman Mark Toner enligt Wall Street Journal (WSJ) och New York Times (NYT) på onsdagen.

USA kommer också att ta upp sina farhågor i FN och driva frågan genom FN:s säkerhetsråd, tillade Toner.

FFFI rapporterade i förra veckan att Qassem Soleimani hade nyligen besökt Moskva för möten med högt uppsatta ryska tjänstemän trots att han är ålagd med reseförbud från FN.

Qassem Soleimani, befälhavare för Quds-styrkan som ansvarar för revolutionsgardets operationer och terroraktiviteter utomlands, har varit föremål för ett internationellt reseförbud och frysning av sina tillgångar från FN:s säkerhetsråd sedan 2007. Han finns dessutom med på USA:s sanktionslista för sin roll i iranska regimens terroraktiviteter utomlands.

”Vi har tagit upp (vår oro med) denna resa med ledande tjänstemän vid ryska utrikesdepartementet och vi kommer att ta upp och ta itu med denna fråga ytterligare i New York”, sade Toner på onsdagen med hänvisning till FN:s säkerhetsråd.