Kurdisk politisk fånge hängd i Iran

sirvan-nejavi1-500x334
Kurdisk politisk fånge Sirvan Nezhav

Iranska regimen avrättade en kurdisk politiska fånge, Sirvan Nezhavi, tidigt på söndagsmorgon i staden Tabriz i nordvästra Iran.

Sirvan Nezhavi, greps den 5 juli 2011 i staden Karaj och åtalades för ”moharebeh” (krig mot Gud) för medlemskap i en kurdisk grupp som motsätter sig den iranska regimen.

Enligt Sirvan bror, Hossein, offrets anhöriga blev informerat om Sirvan avrättning när myndigheterna i Tabriz fängelset kontaktade dem att gå till fängelset för att hämta hans kropp. Hossein sade att hans familj inte hade underrättats om planerna för Sirvan avrättning och de kunde inte besöka honom för en sista gång.

Antal avrättningar i Iran har ökat dramatisk under de senaste månaderna. Amnesty International sade i ett uttalande i juli att de iranska myndigheterna har avrättat 694 personer mellan den 1 januari och 15 juli 2015. Detta motsvarar fler än tre avrättningar om dagen.