Nyheter

Frankrikes utrikesminister anlände till Teheran

fabios

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius anlände till Teheran för en dags besök på onsdagen.

Laurent Fabius ska förmedla en inbjudan från president Francois Hollande till Irans president Hassan Rouhani att besöka Frankrike i november, sade iranska nyhetsbyrån ISNA.

Fabius träffade Irans motsvarighet Mohammad Javad Zarif och planeras att att träffa Rouhani på hans endagsbesök.

“Vi började bra diskussioner för att nå det regionala samarbetet i kampen mot terrorism och extremism”, sade iranska regimens utrikesminister Zarif I ett tv presskonferens.

Han sade också att en högt uppsatt fransk ekonomiska och företagsdelegation skulle besöka Iran i september.

Frankrike hoppas att säkra affärer med Iran när internationella sanktioner lyfts.  Fabius sade förra veckan att hans hårda linje i kärnkrafts förhandlingar inte skulle stå i vägen för de franska affärsmöjligheterna.

Vissa iranska hårdföra krafter vill blockera franska affärer på grund av Paris hållning under samtalen och Frankrikes nära band med Gulf arabiska regeringarna som är låsta i en regional maktkamp med Teheran.

Bilder på sociala medier visade protester mot Fabius på Teherans Mehrabad flygplats, och flygblad som skildrar en blodigt röda matta och löfte: “. Vi kommer inte att förlåta eller glömma”

Fabius ska också möta industriminister Mohammad Reza Nematzadeh och Masoumeh Ebtekar, chef för Naturvårdsverket, sade Irans statliga nyhetsbyrå IRNA.

Fabius ska diskutera politiska frågor samt affärsmöjligheter under besöket, och har tidigare sagt att han räknar med att ha samtal “på alla ämnen”. sade

“Som stormakterna, Iran och Frankrike har båda ett ansvar för att främja fred och stabilitet i regionen,” citeras Fabius av iranska medier.