Motståndsrörelsen

Irak fortsätter att öka restriktionerna mot Camp Liberty

FFFI:s medlemmar, Iranska nationella motståndsrådets sympatisörer och exiliranier deltog i en manifestation på Mynttorget, utanför utrikesdepartementet, på torsdagen för att uppmärksamma och protestera mot irakiska regeringens ökade restriktioner mot Camp Liberty, Irak, hemvist för 2500 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folket mojahedin (PMOI).

Irakiska styrkor stationerade utanför lägret har på order av Faleh Fayyad, Iraks nationella säkerhetsrådgivare och ordförande för en kommitté inom Iraks regering med ansvar för Camp Liberty, stoppat samtliga mat- och bränsleleveranser till lägret sedan 13 juli, enligt uppgifter till FFFI.

Fayyads order kommer inför den årliga storhelgen i Irak, Eid al-fitr, som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan samtidigt som temperaturen i landet närmare sig 50°C. Lägerinvånarna är framförallt beroende av bränslet för elgeneratorer som förser lägret med el som i sin tur kan användas för luftkonditionering för sjuka och kyla ner maten så att det inte ruttnar i den ohållbara värmen.

Faleh Fayyad är känd för sina nära kontakter med iranska regimen och ligger bakom flera tidigare dödliga attacker mot de försvarslösa PMOI-medlemmarna på order av Tehranregimen.

Detta är endast en del av den senaste tidens repressiva restriktioner mot lägerinvånarna, som sker på order av iranska regimen. FFFI rapporterade tidigare denna månad om liknande restriktioner mot leverans av förnödenheter och logistik till lägret.

Precis som då har lägerinvånarna och deras företrädare tagit upp frågan med observatör från FN:s Irakmission (UNAMI) och protesterat mot denna omänskliga blockad mot lägret som syftar endast till att göra deras liv outhärdlig. Men deras protest har hittills inte hörsammats och inga effektiva åtgärder har vidtagits [för att häva blockaden], skriver NCRI.

Deltagarna under torsdagens manifestation fördömde irakiska regeringens omänskliga restriktioner mot Camp Liberty och påpekade att det ökade trycket mot dessa iranska oppositionella kommer samtidigt som folkets missnöje mot prästerskapets envälde och folkliga protester i Iran ökar för varje dag i Iran.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De betonade att iranska regimen, uppmuntrade av kärnteknikavtalet med världens sex stormakter, försöker utnyttja ”sina nya ställning på den internationella arenan”, för att eliminera den mest organiserade oppositionsgruppen mot regimen i syfte att förebygga och hindra landsomfattande regimkritiska protester i Iran, likt de folkliga protesterna i 2009.

Deltagarna uppmanade också regeringen och UD att vidta åtgärder för att pressa irakiska regeringen att upphöra med sin omänskliga blockad mot Camp Liberty och häva de omänskliga restriktionerna.

De krävde också skyndsamma åtgärder från både FN och den amerikanska regeringen för att häva den omänskliga blockaden mot lägret, i linje med sina tidigare löften till samtliga invånare i Camp Liberty om att garantera deras skydd och välbefinnande,