Nyheter

Jordanien stoppar iransk terrorattack

Jordanska tidningen Al Rai rapporterade på måndagen att landets säkerhetsstyrkor hade stoppat en grupp uppbackad av iranska regimen från att genomföra en omfattande terrorattack i landet.

En jordansk källa med insyn i utredningen sade till tidningen att landets säkerhetsstyrkor hade gripit en person med 45 kg sprängämne.

Enligt rapporten var den misstänkte medlem i den iranska gruppen Bayt al-Maqdis, som inte har några kopplingar till en annan grupp från Egypten som nyligen bytt till samma namn och svor trohet till Islamiska staten (IS).

Den misstänkte har enligt uppgifter både irakiskt och norskt medborgarskap och greps i norra Jordanien med stora mängder sprängämnen.

Den jordanska källan tillade att en stor terrorattack hade avvärjts. ”Detta är det allvarligaste fallet på ett decennium när det gäller kvalitet och mängd sprängämne som upptäckts”, tillade källan.

Den arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera rapporterade på måndagen att den misstänkte hade smugglat sprängämnet från Västbanken och hade för avsikt att använda detta till terrorattacker på jordanskt territorium. Den misstänkte hade enligt tv-kanalen setts inspektera område i gränsen mellan Israel och Jordanien med avsikt att planera attacker i detta område.

Al-Jazeera rapporterade vidare att den misstänkte stod anklagad för att arbeta för iranska regimens underrättelsetjänst samt för delaktighet i flera tidigare mord.

Den planerade terrorattacken kommer samtidigt som världens sex stormakter är på väg att släppa miljarder dollar till iranska regimen i utbyte mot verifierbara begränsningar på sitt kärnteknikprogram under pågående förhandlingar i Wien.