Nyheter, Reportage

Reportage från stor sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris

Tiotusentals iranier och människor från världens fem kontinenter deltog på lördagen i en stor sammankomst i Paris för att stödja en demokratisk förändring i Iran. (Höjdpunkter i dagens stora rally i Paris för ett fritt Iran https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kejtatLbWCg)
FFFI medlemmar från Stockholm och Göteborg hade också tagit sig till Paris för att visa sitt stöd för Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och dess tiopunktsplan för framtida Iran.

Över 600 personligheter, människorättsaktivister, tidigare statstjänstemän och parlamentsdelegationer från Nordamerika, Europa, och Mellanöstern medverkade också i lördagens konferens och kritiserade Obama-administrationens svaga ställning gentemot iranska regimen under de pågående kärnteknikförhandlingarna med Iran.

Talarna uppmärksammade även Teheranregimens stöd för islamisk fundamentalism och dess destruktiva inblandning i Syrien, Irak, Jemen och Mellanöstern. Flera talare betonade att en demokratisk förändring genom iranska folket är den enda hållbara lösningen för att neutralisera dessa hot från regimen och stoppa de systematiska människorättskränkningarna i landet.

Konferensens huvudtalare var Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi som fick ett varmt välkomnade från deltagarna.

”Iranska folket vill varken ha kärnvapen, eller inblandning i Irak, Syrien och Jemen, eller despotism, tortyr och fängelse”, sade Maryam Rajavi i sitt anförande (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pbQbP9KTuOk)

”Iranska folket är de tiotals miljoner missnöjda lärare, studenter, sjuksköterskor och arbetare, som efterfrågar frihet, demokrati, arbetstillfällen samt möjlighet att fullfölja sina drömmar”, tillade hon.

”De säger att systemet med principen om prästerskapets absoluta makt (velayat-e faqih) har nått sin vägs ände … och att enda sättet att stoppa människorättskränkningar i Iran, det kärntekniska dödläget, kriserna i regionen och konfrontationen med Islamiska staten är att störta förtryckets och terrorismens kalifat i Iran”, sade hon till folkets jubel.

Maryam Rajavi framhöll att ”iranska folket förblev beslutsam trots iranska regimens despotism” och hänvisade till de 1700 avrättningar i landet under Hassan Rohanis mandatperiod.

”Om ni inte vill ha en kärnvapenbestyckat fundamentalistisk regim, sluta blidka” prästerskapet i Iran. Köpslå inte med iranska folkets mänskliga rättigheter och erkänn deras organiserade motstånd som strävar efter frihet”, sade hon i sitt tal riktade mot ledarna för P5+1-gruppen med USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och Tyskland.

Det bjöds också på uppträdande på scenen av en stor grupp iranska ungdomar som symboliserade den unga generationens vilja att frigöra sig från prästerskapets förtryck. Deltagarna fick också höra ett liveframträdande från Albaniens statliga radio- och televisions symfoniorkester som spelade i solidaritet med den iranska motståndsrörelsen för demokrati och frihet.

Lördagens sammankomst i Paris för ett fritt Iran, den 13 juni, fick också stöd från politiska fångar som sitter frihetsberövade i regimens fängelser i Iran. En grupp politiska fångar uppmanade i ett uttalande alla iranier utomlands att delta i lördagens sammankomst och mana till en regimförändring i Iran.

Politiska fångar i fängelserna Gohardasht, Evin, Ahvaz och Karajs centrala fängelse uppmanade sina landsmän att vara en röst för det förtryckta iranska folket, en röst för politiska fångar samt en röst för dem som blivit avrättade av prästerskapet i Iran.

Konferensens moderatorer var Linda Chavez, Vita husets tidigare chef för offentliga förbindelser (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LknNE0dVGJg) och Rama Yade, tidigare fransk statssekreterare för mänskliga rättigheter (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hYGwyuWkCak).

Linda Chavez framhöll i sitt tal att “folket i Iran vill ha förändring [och] internationella samfundet måste respektera iranska folkets önskan. Ett bra första steg är att erkänna Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) led av Maryam Rajavi, som är den största och mest pro-demokratiskt alternativ.”

Därefter kom flera anföranden från den franska delegationen led av Gilbert Mitterrand, son till den nu avlidne franska presidenten François Mitterrand och chef för människorättsgruppen France Libertés.  Delegationen bestod av Dominique Lefebvre, ledamot i den franska nationalförsamlingen, Senator Alain Neri och ett antal franska borgmästare.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c15qN14dyPo

Två av Frankrikes tidigare utrikesministrar Michele Alliot-Marie och Bernard Kouchner var också bland gästtalarna och uttryckte sitt stöd för NCRI och deras kamp för frihet och demokrati i Iran.

”Idag har vi hört ett budskap om hopp. Ingenting någonsin kommer att stoppa er i er marsch mot demokrati. Kvinnor har en stor roll för att få till stånd demokrati i Iran. Vi borde hylla Maryam Rajavi för hennes ansträngningar att kämpa för denna roll för kvinnor … Ni har kämpat över 50 år för demokrati, och Maryam Rajavi banade vägen. Vi i Frankrike, bör stödja denna kamp”, sade Kouchner i sitt tal.

Günter Verheugen, tidigare vice ordförande i Europeiska kommissionen (2005-2010), var en annan av gästerna och framhöll i sitt anförande att “den främsta källan till våld och förtryck i regionen befinner sig i Teheran och det finns bara ett gångbart alternativ för att skapa fred i hela regionen. Prästerskapet måste gå.

En stor arabisk delegation, bestående av dussintals lagstiftare och politiska dignitärer från Algeriet, Bahrain, Egypten, Irak, Jordanien, Marocko, Palestina, Tunisien och Jemen, samt en delegation från Syriens demokratiska opposition deltog också i lördagens stora sammankomst för att visa sitt stöd för demokrati i Iran. Rabiha Diab, tidigare minister för kvinnofrågor i Palestina, uppmanade i sitt tal till ett internationellt erkännande av NCRI under ledning av Maryam Rajavi.

Den arabiska delegationen presenterade även två uttalanden undertecknade av en majoritet från parlamenten i Bahrain och Jordanien som uttryckte stöd för NCRI:s mål och tiopunktsplan för framtida Iran samt uppmanade till ett internationellt skydd för medlemmar av Folkets mojahedin i Camp Liberty, Irak.

Mohammad Hossein (Kak Baba Sheikh), generalsekreterare för Organization of Iranian Kurdistan Struggle (Khebat), höll också ett anförande och förklarade den kurdiska organisationens stöd för Folkets mojahedins och NCRI:s kamp för att få till stånd en regimförändring i Iran.

I sitt tal till deltagarna, Dr Alejo Vidal-Quadras, tidigare vice ordförande i Europaparlamentet (1999-2014) och ordförande för the International Committee in Search of Justice (ISJ), uppmanade både FN och USA att leva upp till sina skyldigheter att skydda iranska oppositionsmedlemmar i Camp Liberty. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xiNki8FvGPs

Struan Stevenson, tidigare ledamot för Skottland i Europaparlament (1999-2014) och ordförande för Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Irak (2009-2014) betonade i sitt anförande att “de 2500 flyktingarna i Camp Liberty är fanbärare för Irans framtid. De är hjältar. Jag uppmanar USA och FN att skydda dessa människor, att inte svika dem.” https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=24oplyaXmEw

En delegation från Europaparlamentet med ledamöter från de olika politiska grupperna deltog också i lördagens konferens i Paris och presenterade 220 EP-ledamöters stöd för NCRI att få till stånd en regimförändring i Iran.

Gérard Deprez, ordförande för Europaparlamentets interparlamentariska grupp Friends of a Free Iran, tillkännagav i sitt tal att de 220 EP-ledamöterna hade skickat ett uttalande till EU:s utrikespolitiske chef Federica Mogherini, där de i kraftiga ordalag fördömt prästerskapets grova kränkningar av mänskliga rättigheter och krävt att de “stoppar avrättningarna, friger politiska fångar, upphör med förtrycket av kvinnor samt respekterar iranska folkets fri- och rättigheter.”

EP-ledamöterna, som företräder samtliga politiska grupper i Europaparlamentet och kommer från EU:s 28 medlemsländer tillade i sitt uttalande att “Iran måste följa alla resolutioner från FN:s säkerhetsråd om landets kärnteknikprogram, svara på IAEA:s samtliga utestående frågor samt acceptera påträngande inspektioner av landets samtliga militära och icke-militära anläggningar oavsett om de är deklarerade eller odeklarerade.”

“Iran är källan till krisen i denna region och inte en del av lösningen. Om fundamentalism och extremism ska utrotas i den här regionen, bör Irans destruktiva inflytande och inblandning få ett slut”, sade ledamöterna. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VBg0BIe9Pxg

David Campbell, nuvarande ordförande för Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Irak, upprepade i sitt tal uppmaningen från Dr Vidal Quadras och Struan Stevenson och kallade  till ökat skydd för invånarna i Camp Liberty. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VBg0BIe9Pxg

Robert Torricelli, tidigare amerikansk senator presenterade den amerikanska delegationen med  kongressledamöterna Dana Rohrabacher och Robert Pittenger.

“Det är min ära att vara med er här idag, att påminna de korrupta mullorna som styr Iran idag att deras dag kommer, och det kommer snart. Jag är här för att stå med dessa modiga människor som kämpar för frihet”, sade Dana Rohrabacher i sitt tal.

Robert Pittenger tillade, “vi står med er i solidaritet mot tre decennier av tyranni och mot islamiska extremister. Vi står mot den roll iranska regimen har spelat för att sprida terrorism runt om i världen Jag gratulerar Madame Rajavi för hennes ledarskap …”

Senator John McCain, ordförande för amerikanska senatens försvarsutskott skickade ett videomeddelande till lördagens sammankomst i Paris och sade: “jag är mycket stolt över att vara med er för denna enastående och inspirerande uppvisning av iransk enighet mot Teheranregimens terror, våld och extremism.”

Senator McCain uttryckte även sitt stöd för iranska oppositionsmedlemmar i Camp Liberty och sade, “De människor som är under attack i Camp Liberty, det amerikanska folket har alltid stått upp för dem som kämpar för frihet och mänsklig värdighet oavsett var de är i världen och det är därför amerikanska folket kommer att stå med er just nu. Er sak är vår sak och er kamp är vår kamp”.

En annan av de framstående personligheterna vid lördagens konferens för frihet i Iran var Peter Goldsmith, Storbritanniens tidigare justitieminister. “Ni är här idag för att visa ert engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatsprincipen, och ett fritt Iran. Jag är stolt över att vara en av de som står här med er [idag], inte bara för att er kampanj är rätt för Iran och det iranska folket … men för att vad ni uppmanar till är rätt för resten av världen”, sade han i sitt anförande https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qG8kPjz6O7w

Den konservativa ledamoten Sir David Amess som ledde den brittiska delegationen sade i sitt tal att “jag är inspirerad av Maryam Rajavis tiopunktsplan för framtida Iran” och uttryckte förhoppning att hon en dag skulle kunna genomföra den i Iran. Han tillkännagav också ett uttalande med rekommendationer till brittiska regeringen som hade fått stöd från närmare 100 ledamöter från Storbritanniens båda kammare. De brittiska ledamöterna rekommenderade den brittiska regeringen att erkänna iranska folkets demokratiska aspirationer och samarbeta med Irans demokratiska opposition, NCRI.

Andra ledamöter i den brittiska delegationen var David Jones, (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iEgOO4CD66U), Steve McCabe, https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yOjESuQ2s4k, Bob Blackman, Mark Williams, Lord Cotter, Lord Maginnis of Drumglass, Lord Singh of Wimbeldon.

USA var även representerad av en delegation med tidigare militär- och statstjänstemän som inkluderade bland andra Rudi Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare; General Hugh Shelton, USA:s tidigare försvarschef; Gov. Tom Ridge, USA:s tidigare minister för nationell säkerhet; Louis Freeh, före detta chef för FBI; Gov. Ed Rendell, tidigare guvernör för Pennsylvania och ordförande för den demokratiska nationalkommittén; och Frances Townsend, tidigare inrikes säkerhetsrådgivare till George W. Bush; John Bolton, John Bolton, USA:s tidigare FN-ambassadör; Bill Richardson, tidigare energiminister och USA:s FN-ambassadör under Clintonadministrationen och Obamas särskilda sändebud till Nordkorea; Michael Mukasey, tidigare justitieminister (2007-09); James Woolsey, f.d. chef för CIA (1993-95); Prof. Alan Dershowitz, framstående amerikansk advokat; Philip J Crowley, USA:s biträdande utrikesminister och utrikesdepartementets talesman (2009-2011); General George Casey, tidigare befälhavare för den multinationella styrkan Irak (2004-2007) och stabschef för den amerikanska armén fram till 2011; Howard Dean, Ken Blackwell med fler.

Den amerikanska delegationen läste upp en ny deklaration undertecknad av närmare fyrtio framstående amerikanska civil- och militärtjänstemän som uppmanade USA:s regering till en mer övergripande politik gentemot Iran inklusive dialog med den iranska oppositionen. (http://www.ncr-iran.org/en/images/stories/2015/documents/policy-initiative-on-iran.pdf)

Rudi Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare och republikansk presidentkandidat i 2008, sade i sitt tal att ”ayatollorna måste gå. Han [Khamenei], Rohani och Ahmadinejad och resten av dem bör ställas inför rätta för brott mot mänskligheten för de tusentals och hundratusentals människor som de har dödat, och det är på tiden att vi slutar att ignorera detta.” (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3KmRk8-fLaU)

Giuliani tillade att ”han skäms över det faktum att hans land hade ”brutit sitt löfte till de människor som idag befinner sig på ett koncentrationsläger som heter Liberty” . ”Det finns ett alternativ: Maryam Rajavi, NCRI, alla ni som är här, och Irans hela befolkning”, tillade han i sitt tal med hänvisning till NCRI:s tiopunktsplan.

John Bolton, USA:s tidigare FN-ambassadör, betonade att lösningen till det nuvarande kärntekniska dödläget med Teheran är att bli av med prästerskapet.”

General Hugh Shelton, sade i sitt tal att “långt ifrån att vara en del av lösningen [på krisen i Mellanöstern] är Iran en stor del av problemet … och har varit en stor drivande kraft bakom  islamisk extremism och fundamentalism. Globalt är det erkänt som den främsta sponsorn av terrorism. Vi borde vara mer vaksamma och mer högljudda om brotten mot mänskliga rättigheter som begåtts av regimen. Vår underlåtenhet att stå för grundläggande principer och rättigheter uppmuntrar bara regimen till att fortsätta bryta mot dem ostraffat.” https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kWNvn5NMrV8

Tidigare FBI-chief Louis Freeh (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yddcQDcQMZw )

Frances Townsend påpekade i sitt tal att ”stöd för den iranska motståndsrörelsen är den saknade biten i den amerikanska administrationens politik”, och uppmanade Vita huset att öppna en dialog med NCRI. (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DdopjVvj02Q )

Tom Ridge (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F0uXKo_Sg0o )

Tidigare CIA-chefen James Woolsey säger: “I ett försök att ta itu med Irans kärnvapenprogram, förhandlar vi med en teokratisk, totalitär, folkmordslysten och kejserliga lögnare. Regimens räckvidd genom Quds-styrkan, Hizbollah och andra styrkor kommer inte att upphöra. Det ökar och kommer att fortsätta öka. Enligt min bedömning har vi inte en rimlig chans att övertyga ayatollorna att komma överens med oss om någon vettig strategi mot kärnvapen. Det avtal som håller på att förhandlas fram är värre än värdelöst. Det kommer endast att leda till ökad spridning av kärnvapen i Mellanöstern och omvärlden. Vi måste stoppa detta.”

Prof. Alan Dershowitz, känd amerikanska advokat och jurist, säger: “Jag kan intyga för er att de nuvarande ledarna i Iran är de värsta internationella krigsförbrytarna i 20-talet. De har mördat och har blod från hundratusentals oskyldiga. män, kvinnor och barn på sina händer. Varje förnuftig åklagare med jurisdiktion över deras massiva brott skulle omedelbart ställa dessa ledare inför en internationell domstol … Världen måste få veta om regimens brott och de brottslingar som nu styr det underbara landet Iran. Att ignorera ondska är delaktighet i ondska.”

Philip Crowley tillade, “det finns anledning till att hoppas. Detta är därför förändring i Mellanöstern är oundviklig. Hot kan skjuta upp denna under en tid, men makt utan samtycke av folket är helt enkelt inte hållbart. Fakta har betydelse i denna sammanlänkade värld, sanningen hittar sin väg och folket i Iran kommer att höra det budskap som vi ger i dag.”

General George Casey, sade i sitt tal att “Iran har en destabiliserande roll i regionen, som jag själv har fått erfara. Det är nu obestridligt att regimen i Teheran underblåser instabilitet och konflikter i hela regionen, framför allt i Syrien, Libanon och Irak. Irans destruktiva roll i regionen måste bromsas och avskräckas.”

Tidigare kanadensiske premiärministern Kim Campbell var också bland talarna och betonade i sitt anförande att “Vår kanadensiska premiärminister sade nyligen att iranier lever under tyranni. Alla våra partier stöder denna uppfattning. Demokrati i Iran skulle vara en stor gåva, inte bara för iranierna själva utan för hela världen … Jag kan försäkra er om att kanadensarna kommer att glädjas med er alla när den dagen kommer.”

“Vi har samlats här för att säga Nej till prästerskapets regim, nej till dem som håller halva [iranska] befolkningen som slavar, nej till prästerskapets regim som har legaliserade våldtäkt av kvinnor. Och, ja till en demokratisk opposition organiserad för att försvara frihet och demokrati. Ja till att stödja en opposition för demokratisk förändring i Iran”, sade Ingrid Betancourt, tidigare presidentkandidat i Colombia som hölls som gisslan i flera år av FARC-gerillan.