Nyheter

Ännu en tidigare vice president arresterad i Iran

Baghai
Ahmadinejads vicepresident ”Hamid Baghaei, greps.

Iranska regimens nyhetsbyråer rapporterade på måndagen att landets myndigheter har arresterat en av regimens tidigare vicepresidenter på oklara anklagelser.

”Hamid Baghaei greps den åttonde juni”, sade talesmannen för regimens så kallade rättsväsende, prästmannen Gholam Mohseni-Ejeie, utan att ge ytterligare detaljer om anklagelserna mot honom.

Baghaei var en av regimens vicepresidenter under förre president Mahmud Ahmadinejad och hade ansvar för exekutiva frågor.

En annan av Ahmadinejads tidigare vicepresidenter, Mohammad Reza Rahimi, dömdes i januari i år till fem års fängelse och beordrades att betala ca 1.1 miljoner dollar (ca 9.2 miljoner kr) i böter efter en korruptionsskandal.

Arresteringen bör ses som ett tecken på ökad intern kris bland regimens olika fraktioner.

Trots att korruption och “smutsiga pengar” är frekvent förekommande i Irans politik och berör samtliga av regimens högt uppsatta makthavare har prästerskapets nuvarande regering med Hassan Rohani i spetsen valt att endast fokusera på att anklaga den tidigare regeringen under Ahmadinejads ledning för korruption och förskingring som ska ha pågått under de åtta åren Ahmadinejad var regimens president.

Men för att inte väcka folkets vrede mot den omfattande och systematiska korruptionen i landet avstår regimens myndigheter från att offentliggöra detaljer kring anklagelserna. Under den interna maktkampen bland regimens olika fraktioner har dock vissa detaljer kring de enorma summor som försvinner från iranska folkets välstånd avslöjats av stridande falanger i ett försök att smutskasta motståndarna.