Nyheter

EP-ledamöter på Iranbesök stoppas från att prata med utländsk media

elmar brok
Elmar Brok, tysk EP-ledamot och ordförande för EP:s utskottet för utrikesfrågor

Ledamöter från Europaparlamentet (EP) på besök i Teheran stoppades på söndagen från att möta utländska medier samtidigt som en tjänsteman från regimens säkerhetstjänst hotade journalister med repressalier om de filmade eller tog bilder av händelsen.

EP-delegationen ledda av Elmar Brok, tysk EP-ledamot och ordförande för EP:s utskottet för utrikesfrågor, hade planerat att hålla en presskonferens på det hotell där de bodde under söndagen vid 12-tiden lokaltid.

Men polisen stoppade Brok från att prata med utländska medier först inne i hotellet och sedan på gatan utanför, rapporterar Agence France-Presse (AFP).

ep p
Hennes Hejab fick kritik från iranska tjänstemän

”Du kan inte stoppa mig från att prata med reportrar”, sade Brok under den heta diskussionen med polisen, som presenterade sig själv som en medlem av ”den nationella säkerhetsapparaten”, enligt AFP:s rapport. Officeren svarade att EP-ledamoten inte hade någon rätt att tala med media.

Ett tv-team från regimens engelskspråkiga tv-station Press TV släpptes dock in i hotellet för en intervju med Brok. Men den tyska ledamoten berättade senare för AFP att han hade ställt in intervjun.

En hotelldirektör berättade för utländska journalister tidigare under dagen att det inte fanns något tillstånd för en presskonferens. Utländska journalisters aktiviteter, inklusive de som arbetar för västerländska medier, övervakas noga och måste ha tillstånd från bland annat regimens underrättelsetjänst och säkerhetsorgan.

Brok var i Teheran för ett tvådagars besök på inbjudan av hans iranske motsvarighet, Allaeddine Boroujerdi.

Ett officiellt besök från EP-ledamöter i oktober 2012 ställdes in efter att iranska regimen vägrade tillåta ledamöterna att träffa vinnarna av 2012 års Sacharovpris, människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh och regissören Jafar Panahi.