Nyheter

WT: Sverige tryckte på USA för att hindra Iransanktioner

Sverige tryckte på USA för att hindra Iransanktioner avslöjar The Washington Times.

En välgörenhetsstiftelse grundad av Bill och Hillary Clinton ska ha tagit emot miljoner dollar i donationer av svenska storföretag vars agenda var att hindra en skärpning av sanktionerna mot Iran, rapporterar The Washington Times.

Bill och Hillary Clintons välgörenhetsstiftelse inrättade en insamlingsstiftelse i Sverige som fick 200 miljoner kronor i donationer från svenska storföretag och Svenska Postkodlotteriet samtidigt som landet tryckte på amerikanska utrikesdepartementet och USA:s utrikesminister Hillary Clinton att avstå sanktioner som hotade Sveriges blomstrande affärer med Iran, rapporterar The Washington Times (WT) på tisdagen med hänvisningen till intervjuer och dokument som erhållits av tidningen.

Amerikanska UD:s etikavdelning kände varken till eller hade godkänt Clinton-familjens insamlingsstiftelse i Sverige (William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse) trots att en av dess största bidragsgivare var Svenska Postkodlotteriet som är sanktionerad av den svenska staten, rapporterar WT.

Pengarna flödade till stiftelsen i Sverige medan utrikesministern Hillary Clintons team i Washington avstod från att svartlista svenska företag trots varningar från tjänstemän vid amerikanska ambassaden i Stockholm om att Sverige ökar sina ekonomiska förbindelser med Iran och möjligen underminerar västvärldens ansträngningar för att  stoppa Teherans misstänkta kärnteknikprogram, skriver WT och citerar diplomatiska dokument som läckts av Wikileaks tidigare.

Bland bidragsgivarna finns svenska storföretag med intressen i Iran. Bill Clinton personligen ska ha fått över sex miljoner kronor för att hålla ett tal på ett arrangemang som anordnades av dessa företag bland dem Ericsson.

I ett telegram till det amerikanska utrikesdepartementet ska ambassaden ha skrivit att det enbart är ekonomiska intressen som ligger bakom den dåvarande svenska regeringens motstånd till utökade sanktioner mot Iran.

Andra Wikileaksdokument avslöjar att svenska politiker starkt motsatt sig sanktionerna eftersom de skulle skada svensk exportindustri.

Sverige och de inblandade svenska företagen har argumenterat för att en ökad handel med Iran är positivt då det gynnar det iranska folkets frihetssträvan.”