Nyheter

Nordkoreanskt samarbete med Iran avslöjad

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade på torsdagen att en nordkoreansk delegation bestående av sju experter inom kärnstridsspetsar och ballistiska missiler har besökt en militäranläggning nära Teheran i april.

Den nordkoreanska delegationen togs till det hemliga ”Imam Khomenei-militärkomplex”, öster om Teheran, som kontrolleras av regimens försvarsministerium, sade NCRI och avslöjade detaljer om platser och de tjänstemän som delegationen hade träffat och besökt.

”Delegationen bestod av experter inom kärnteknik, kärnstridsspetsar samt experter inom olika områden av ballistiska missiler inklusive styrsystem”, säger NCRI.

Delegationen besökte även ”Centrum för forskning och utveckling av nya Luftfartteknologi”, en enhet under Organisation för Försvarsinformation och Forskning (SPND), som finns på USA:s sanktionslista för misstänkt kärnvapenforskning. Enheten misstänks bedriva forskning och tillverkning av inre delar för kärnstridsspetsar.
Det var tredje gången under 2015 som nordkoreanerna hade varit i Iran och en niomannadelegation planerar att åter besöka landet i juni, enligt NCRI.

Nordkoreanska och iranska tjänstemän har träffats regelbundet under så kallade ”diplomatisk aktivitet”. Men Kim Yong Nam, Nordkoreas ceremoniella statschef och iranska regimens president Hassan Rohani höll ett sällsynt möte den 23 april, vid sidan av det asiatisk-afrikanska toppmötet i Jakarta.
Det har tidigare varit obekräftade rapporter om ett aktivt samarbete mellan de båda länderna inom ballistiska missiler dock inget specifikt inom kärnteknikområdet.

FN:s expertpanel som övervakar efterlevnaden av sanktionerna mot Nordkorea har tidigare rapporterat om att Pyongyang och Teheran har ett regelbundet utbyte kring ballistisk robotteknik i strid mot FN:s sanktioner.

NCRI avslöjade iranska regimens urananrikningsanläggning i Natanz och tungvatten-anläggningen i Arak 2002.